Ny förpackning för falukorv ger 70 procent lägre klimatpåverkan

PUBLICERAD: 15 februari 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Den nya förpackningen till Scans falukorv består nu till största delen av papper och har en inre barriär av nedbrytbar bioplast. (Bild HKScan)

Livsmedelsföretaget HKScan byter förpackning till sin måltidsklassiker falukorv och minskar förpackningens klimatpåverkan med 70 procent, vilket motsvarar 207 ton CO2e  per år.

Den nya förpackningen består till 100 procent av förnyelsebart material – till största delen av papper med ursprung i nordiska skogar samt en barriär av förnyelsebar bioplast på insidan. De nya förpackningarna, som finns i butik sedan början av januari, ska förpackningssorteras som papper.

HKScan skriver att den nya förpackningen är ett steg på vägen mot bolagets långsiktiga klimatmål, som är netto noll klimatavtryck år 2040 för hela värdekedjan ”från gård till gaffel”. Förpackningsbytet innebär också att Scan använder cirka 22 ton mindre plast per år.

”Falukorv är vår absoluta storsäljare och att kunna erbjuda en förpackning med lägre klimatpåverkan för just den produkten ger en märkbar effekt, tack vare den stora produktions- och försäljningsvolymen”, säger Robert Lundgren, tf VP Marketing & Categories på HKScan Sverige.

———————————————————
N.B.: Scan tillverkar varje år ca åtta miljoner falukorvar. Enligt Matrapporten 2020 kommer den falukorvsbaserade rätten Korv Stroganoff på plats nummer sju på listan över svenskarnas vanligaste vardagsrätter.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx