Ny förpackning för falukorv ger 70 procent lägre klimatpåverkan

PUBLICERAD: 15 februari 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Den nya förpackningen till Scans falukorv består nu till största delen av papper och har en inre barriär av nedbrytbar bioplast. (Bild HKScan)

Livsmedelsföretaget HKScan byter förpackning till sin måltidsklassiker falukorv och minskar förpackningens klimatpåverkan med 70 procent, vilket motsvarar 207 ton CO2e  per år.

Den nya förpackningen består till 100 procent av förnyelsebart material – till största delen av papper med ursprung i nordiska skogar samt en barriär av förnyelsebar bioplast på insidan. De nya förpackningarna, som finns i butik sedan början av januari, ska förpackningssorteras som papper.

HKScan skriver att den nya förpackningen är ett steg på vägen mot bolagets långsiktiga klimatmål, som är netto noll klimatavtryck år 2040 för hela värdekedjan ”från gård till gaffel”. Förpackningsbytet innebär också att Scan använder cirka 22 ton mindre plast per år.

”Falukorv är vår absoluta storsäljare och att kunna erbjuda en förpackning med lägre klimatpåverkan för just den produkten ger en märkbar effekt, tack vare den stora produktions- och försäljningsvolymen”, säger Robert Lundgren, tf VP Marketing & Categories på HKScan Sverige.

———————————————————
N.B.: Scan tillverkar varje år ca åtta miljoner falukorvar. Enligt Matrapporten 2020 kommer den falukorvsbaserade rätten Korv Stroganoff på plats nummer sju på listan över svenskarnas vanligaste vardagsrätter.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Fler smarta och intelligenta förpackningar

Del två av rapporten från  AIPIAs, Active & Intelligent Packaging Industry Association, konferens och utställning i Amsterdam.
AIPIA overzichtx

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

AIPIA etablerar One-stop shop för Smart Food Chain

Det fanns många nyheter på AIPIA, Active & Intelligent Packaging Industry Associations, tolfte konferens i Amsterdam nyligen. Packnews rapporterar.
AIPIA overzichtx

LEGO ersätter plastpåsar med papperspåsar

Hos LEGO pågår arbetet med att ersätta plastpåsar i förpackningar med pappersbaserade. Ett jobb som varit omfattande.
LEGOx