Ny elektropneumatisk tryckregulator

PUBLICERAD: 24 februari 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Aventics Elektropneumatisk ventil

Aventics nya ventilserie, AV (Advanced Valve), har en ultrakompakt design tack vare ett diagonalt arrangemang av spolar vid uppbyggnaden av ventilerna. Genom att samtidigt optimera till- och frånluftskanaler har det resulterat i en 40 procentig flödesökning jämfört med andra ventilramper i samma storlek.

Nu har AV-serien utökats med ytterligare en ny funktion, en E/P omvandlare, som kan monteras direkt på samma enhet som ventiler, ingångar och utgångar.

En elektropneumatisk tryckregulator omvandlar en angiven elektrisk signal till ett motsvarande pneumatiskt tryck. Två piezoresistiva trycksensorer, vilka är integrerade i E/P omvandlare, mäter utgående tryck och skickar en signal tillbaka till styrenheten. Därigenom får man en självkontrollerande enhet oavsett störningar i pneumatiska flödet eller variationer av trycket.

Användningsområdena är många för en E/P omvandlare. De kan hjälpa till att sänka energikostnaderna genom att endast tillåta det tryck som applikationen kräver istället för ett konstant tryck. De kan också användas vid positionering av luftcylindrar genom att kontrollera trycket i varje enskild kammare och genom återkopplingen få full kontroll på rörelsen, säger Björn Lindberg, teknisk chef på Aventics.

Aventics kan erbjuda ett brett spektrum av elektropneumatiska tryckregulatorer anpassade för allt från de enklaste till de mest krävande applikationerna.

AV-EP monteras antingen på en basplatta i en ramp, som kontrollerar trycket i en zon bestående av flera ventiler, eller på en basplatta som endast kontrollerar ett utgångstryck.AV-E/P finns i olika utföranden, med eller utan display för tryckindikering och diagnostik. De kan också fås med analog eller seriell elektrisk styrning. Enheterna har en repeternoggrannhet på 40 mbar och en hysteres på under 50 mbar. AV-EP finns i 2 storlekar, 03 som har ett flöde på 450 l/min eller storlek 05 som har ett flöde på 650 l/min.

Om Aventics

Aventics är en globalt verksam tillverkare av pneumatikkomponenter och system. Företaget är dessutom en specialiserad leverantör av driv- och styrsystemslösningar för fartyg och nyttofordon samt av tandkedjor inom produktionsprocesser. Sedan början av 2014 agerar det tidigare Bosch-Rexroth-dotterföretaget som ett självständigt bolag under namnet Aventics.

Aventics erbjuder sina kunder branschöverskridande, skräddarsydda systemlösningar och tjänster och har många decenniers praktiska erfarenheter. Inom området industripneumatik är Aventics en av världens ledande leverantörer. Företaget är dessutom teknikledande när det gäller pneumatik t.ex. vid integration av elektronik i pneumatiska komponenter. Aventics finns representerade på alla världshav när det gäller pneumatik för maritim användning och för toppmoderna fartygsautomationssystem. Driv- och transporttandkedjor från Aventics används till exempel inom glas- och fordonsindustrin.

Företaget har cirka 2 100 medarbetare världen över. Aventics har produktionsanläggningar i Laatzen vid Hannover och Gronau/Leine (Tyskland), Bonneville (Frankrike), Eger (Ungern), Lexington (USA) och Changzhou (Kina) samt försäljningsrepresentation i över 40 länder runtom i världen.

Läs vidare

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01

Ljus prognos för globala marknaden för förpackningsmaskiner

Prognoserna ser ljusa ut för de globala marknaderna för förpackningsmaskiner de närmaste åren. Asien och Stillahavsregionen kommer att behålla den ledning som den har för närvarande. Det framgår av amerikanska PMMI Business Intelligences rapport "2023 World Packaging Machinery”.
pavel-neznanov-w95Fb7EEcjE-unsplashx

Trepak vidareutvecklar sina fyllnings- och kapsyleringsmaskiner

Malmöbaserade Trepak, som tillverkare fyllnings- och kapsyleringsmaskiner, presenterar nu två nyutvecklingar.
Trepakx

Stor vilja att investera i nya förpackningsmaskiner

Det finns en stor vilja att investera i nya förpackningsmaskiner, inte minst i livsmedelsindustrin, men samtidigt finns det en tveksamhet, främst beroende på konjunktur och världsläget. Det konstaterar Stefan Karlsson, försäljningschef på Multivac Sverige.
Stefanx

Senaste nytt

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx

Peter Jhaveri ny styrelseordförande för Returpack

Peter Jhaveri är ny styrelseordförande för Returpack som gjort en egen intervju med honom. Här är ett utdrag ur den.
jhaveri

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx