Nu återvinner Svensk Plaståtervinning flexibel PP från hushållen

PUBLICERAD: 13 februari 2023
UPPDATERAD: 13 februari
Förpackningar av polypropen på väga att återvinnas hos Svensk Plaståtervinning. Bild: Svensk Plaståtervinning.

Fredagen den 10 februari var en historisk dag för återvinning av flexibla plastförpackningar (mjukplast) hos Svensk Plaståtervinning. Det skriver VD Mattias Philipsson på LinkedIn.

Bilden visar de första utsorterade hushållsförpackningarna av flexibel PP (polypropen) som Svensk Plaståtervinning genom SiteZero är först med att cirkulärt återvinna i industriell skala, endast två dagar efter att den första balen med källsorterade hushållsförpackningar matades in i anläggningen.

Flexibel PE (polyeten) har Svensk Plaståtervinning återvunnit sedan 13 år tillbaka och med SiteZero skapar man även förutsättningar för att kemiskt återvinna flexibla förpackningar av laminat, då av jungfrulig kvalitet som kan användas i kontakt med livsmedel.

Från och med 2030 blir det lag på att alla flexibla plastförpackningar som sätts på den europeiska marknaden måste innehålla återvunnen plastråvara (PPWR).

– Med Site Zero kan vi alltså redan idag förse förpackningsindustrin med återvunnen plastråvara som kan bli nya förpackningar och göra den flexibla plasten till en del av den cirkulära ekonomin, säger Mattias Philipsson.
– Därmed blir de återvinningsanläggningar i Sverige och Europa som bygger på den gamla linjära ekonomin, där osorterade flexibla plaster blandas och återvinns till lågvärdig råvara som inte kan bli nya förpackningar, obsoleta och kan pensioneras en gång för alla.

Med hårdare krav på återvinnare och vad som får räknas som materialåtervinning skulle omställningen till en cirkulär ekonomi gå snabbare och Sverige enklare nå klimatmålen, konstaterar Mattias Philipsson.

 

Läs vidare

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Oro i den grafiska industrin när för få utbildas

Att för få utbildas pekas ut som ett stort orosmoln för den grafiska industrin. Det gör att antalet som rekryteras utan formell utbildning för branschen ökar. Det framgår av en ny rekryteringsrapport från Grafiska Företagen.
evax

Internationell branschpressundersökning om kunskaperna kring PPWR

Den holländska tidningen VerpakkingsManagement vill identifiera informationsbehovet kring Packaging & Packaging Waste Regulation (PPWR). Packnews hjälper till.
Kort

Naturvårdsverket vill höja förpackningsavgifterna kraftigt men blir bevakningen bättre?

Naturvårdsverket vill höja förpackningsavgifterna men kommer man att bli effektivare på att stoppa frifräsare?
marissa-lewis-rK_a-5QsFhw-unsplashx

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax