Fredagen den 10 februari var en historisk dag för återvinning av flexibla plastförpackningar (mjukplast) hos Svensk Plaståtervinning. Det skriver VD Mattias Philipsson på LinkedIn.
Bilden visar de första utsorterade hushållsförpackningarna av flexibel PP (polypropen) som Svensk Plaståtervinning genom SiteZero är först med att cirkulärt återvinna i industriell skala, endast två dagar efter att den första balen med källsorterade hushållsförpackningar matades in i anläggningen.
Flexibel PE (polyeten) har Svensk Plaståtervinning återvunnit sedan 13 år tillbaka och med SiteZero skapar man även förutsättningar för att kemiskt återvinna flexibla förpackningar av laminat, då av jungfrulig kvalitet som kan användas i kontakt med livsmedel.
Från och med 2030 blir det lag på att alla flexibla plastförpackningar som sätts på den europeiska marknaden måste innehålla återvunnen plastråvara (PPWR).
– Med Site Zero kan vi alltså redan idag förse förpackningsindustrin med återvunnen plastråvara som kan bli nya förpackningar och göra den flexibla plasten till en del av den cirkulära ekonomin, säger Mattias Philipsson.
– Därmed blir de återvinningsanläggningar i Sverige och Europa som bygger på den gamla linjära ekonomin, där osorterade flexibla plaster blandas och återvinns till lågvärdig råvara som inte kan bli nya förpackningar, obsoleta och kan pensioneras en gång för alla.
Med hårdare krav på återvinnare och vad som får räknas som materialåtervinning skulle omställningen till en cirkulär ekonomi gå snabbare och Sverige enklare nå klimatmålen, konstaterar Mattias Philipsson.