Notpla och Duni Group lanserar sjögräsbelagda livsmedelsförpackningar

PUBLICERAD: 19 mars 2024
UPPDATERAD: 18 mars

Grundat i ett gemensamt fokus på hållbarhet och innovation, ingår Duni Group och det brittiska företaget Notpla ett nytt samarbete. Som ett första steg av samarbetet lanserar Duni Group en ny plastfri matförpackning med en unik sjögräsbeläggning, framtagen av Notpla, som ger både funktionalitet och en förbättrad miljöprestanda. Samarbetet markerar Duni Groups fokus på materialutveckling och ambition att bli den ledande aktören på hållbara förpackningslösningar inom HoReCa-branschen.

Det nya samarbetet mellan Duni Group och Notpla representerar ett viktigt steg mot en mer hållbar förpackningsindustri, som exemplifieras av den nya produktserien Alga. Algaserien är utformad utifrån en innovativ teknik, tillverkad av kartong och med en unik sjögräsbeläggning, som företaget Notpla tagit fram. Produkten är därmed inte bara ett hållbart alternativ till traditionella plastförpackningar, utan erbjuder också en barriär så att fukt och oljor från mat inte tränger igenom förpackningen vilket gör den användbar för många olika typer av livsmedel. Notplas sjögräsbeläggning har officiellt erkänts av bland annat nederländska myndigheter som den första och enda verkligt plastfria beläggningen enligt EU:s direktiv om engångsplast.

– Alga-serien är mer än bara förpackningar – den representerar Duni Groups strävan efter att omdefiniera branschen och minska dess miljöpåverkan. Vi är stolta över att ligga i framkant inom detta område och ser fram emot att fortsätta driva på förändringen, där innovation blir en allt viktigare komponent framöver, säger Caroline Tobiasson, Product Manager för Duni Food Packaging solutions.

– Vi är glada över att samarbeta med Duni Group och att se våra algbaserade, plastfria lösningar fortsätta förbättra företags miljöpåverkan över hela världen. Det är genom att samarbeta med företag som Duni Group – som delar vår vision om att skapa verklig förändring – som vi kan minska plastförorening i sådan skala. Samarbetet som tillkännages idag är ytterligare ett steg i bekräftelsen att vår produkt inte bara är en mer hållbar lösning, utan att vi har lyckats tillhandahålla livsmedelstjänstemarknaden med en produktportfölj som är mycket funktionell, kommenterar Pierre Paslier, medgrundare och VD på Notpla.

Hållbarhet genom hela processen

Algaserien hjälper också till att skona ekosystemet. Sjögrässkogar kräver mindre resurser, bidrar till att neutralisera PH-balansen i havet samt gynnar kustsamhällen. Dessutom genomförs tillverkningsprocessen med fokus på minimerad energiförbrukning och optimal användning av råmaterial, vilket ytterligare minimerar produktseriens miljöpåverkan. Med en betoning på hållbarhet genom hela livscykeln är Algaserien också fullt återvinningsbar. Tillverkad av oblekt kartong och med en plastfri sjögräsbeläggning, kan produkterna enkelt återvinnas som papper.

Funktionalitet – utan plast

Algaserien är fuktmotståndig, tålig och lämplig för både varm och kall mat. Dess mångsidighet gör den relevant för en mängd olika rätter, alltifrån sallader till stekt mat. Serien innehåller fyra produkter: en mealbox, en låda och två tråg som passar olika behov inom livsmedelsservice.

 

Läs vidare

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

Bioplastproduktionen väntas växa med sjutton procent kommande fem år

En aktuell marknadsstudie förutspår en årlig tillväxt på 17 procent för biobaserade polymerer mellan år 2023 och år 2028.
csr

Mikroalger kan användas för tillverkning av bioplast

En forskare i Umeå visar att nordiska mikroalger som odlas i avloppsvatten kan användas för att producera PHB, en nedbrytbar bioplast.
20200131_115251

Ny svensk forskning möjliggör att pappersfiber kan återvinnas fler gånger

Ett av problemen med pappersåtervinning är att fibern blir stelare vid avvattning och torkning vilket kallas förhorning. Detsamma händer också exempelvis disktrasor, vilka blir stelare med tiden. Ny forskning visar hur förhorning sker, kunskap som kommer ge möjlighet att återvinna pappersfibern många fler gånger jämfört med dagens fem till sju gånger.
BjornSjostrand-900

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax