Notpla och Duni Group lanserar sjögräsbelagda livsmedelsförpackningar

PUBLICERAD: 19 mars 2024
UPPDATERAD: 18 mars

Grundat i ett gemensamt fokus på hållbarhet och innovation, ingår Duni Group och det brittiska företaget Notpla ett nytt samarbete. Som ett första steg av samarbetet lanserar Duni Group en ny plastfri matförpackning med en unik sjögräsbeläggning, framtagen av Notpla, som ger både funktionalitet och en förbättrad miljöprestanda. Samarbetet markerar Duni Groups fokus på materialutveckling och ambition att bli den ledande aktören på hållbara förpackningslösningar inom HoReCa-branschen.

Det nya samarbetet mellan Duni Group och Notpla representerar ett viktigt steg mot en mer hållbar förpackningsindustri, som exemplifieras av den nya produktserien Alga. Algaserien är utformad utifrån en innovativ teknik, tillverkad av kartong och med en unik sjögräsbeläggning, som företaget Notpla tagit fram. Produkten är därmed inte bara ett hållbart alternativ till traditionella plastförpackningar, utan erbjuder också en barriär så att fukt och oljor från mat inte tränger igenom förpackningen vilket gör den användbar för många olika typer av livsmedel. Notplas sjögräsbeläggning har officiellt erkänts av bland annat nederländska myndigheter som den första och enda verkligt plastfria beläggningen enligt EU:s direktiv om engångsplast.

– Alga-serien är mer än bara förpackningar – den representerar Duni Groups strävan efter att omdefiniera branschen och minska dess miljöpåverkan. Vi är stolta över att ligga i framkant inom detta område och ser fram emot att fortsätta driva på förändringen, där innovation blir en allt viktigare komponent framöver, säger Caroline Tobiasson, Product Manager för Duni Food Packaging solutions.

– Vi är glada över att samarbeta med Duni Group och att se våra algbaserade, plastfria lösningar fortsätta förbättra företags miljöpåverkan över hela världen. Det är genom att samarbeta med företag som Duni Group – som delar vår vision om att skapa verklig förändring – som vi kan minska plastförorening i sådan skala. Samarbetet som tillkännages idag är ytterligare ett steg i bekräftelsen att vår produkt inte bara är en mer hållbar lösning, utan att vi har lyckats tillhandahålla livsmedelstjänstemarknaden med en produktportfölj som är mycket funktionell, kommenterar Pierre Paslier, medgrundare och VD på Notpla.

Hållbarhet genom hela processen

Algaserien hjälper också till att skona ekosystemet. Sjögrässkogar kräver mindre resurser, bidrar till att neutralisera PH-balansen i havet samt gynnar kustsamhällen. Dessutom genomförs tillverkningsprocessen med fokus på minimerad energiförbrukning och optimal användning av råmaterial, vilket ytterligare minimerar produktseriens miljöpåverkan. Med en betoning på hållbarhet genom hela livscykeln är Algaserien också fullt återvinningsbar. Tillverkad av oblekt kartong och med en plastfri sjögräsbeläggning, kan produkterna enkelt återvinnas som papper.

Funktionalitet – utan plast

Algaserien är fuktmotståndig, tålig och lämplig för både varm och kall mat. Dess mångsidighet gör den relevant för en mängd olika rätter, alltifrån sallader till stekt mat. Serien innehåller fyra produkter: en mealbox, en låda och två tråg som passar olika behov inom livsmedelsservice.

 

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x