Nordiska föreningen EUpicto arbetar för ökad återvinning

PUBLICERAD: 25 januari 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Det enhetliga bildspråket ska göra det lättare att sortera förpackningar och annat avfall rätt. (Bild FTI/ Angelica Soderberg)|Tony Clark är VD för Avfall Sverige. (Bild Avfall Sverige)|58 symboler eller piktogram ingår i det enhetliga nordiska bildspråket som ska underlätta källsortering och återvinning av använda förpackningar och annat avfall. Klicka i bilden för större visning.(Bild EUpicto)

Avfallsorganisationerna i Norden har bildat den gemensamma föreningen EUpicto, som ska arbeta för att öka återvinningen av använda förpackningar och annat avfall i de nordiska länderna.

EUpicto bygger på det projekt med enhetliga symboler för återvinning, som tidigare utarbetats av Danmark och Norge (läs HÄR) och som nu är introducerat i alla de nordiska länderna utom Finland, som förväntas ansluta sig inom kort.

58 symboler eller piktogram ingår i det enhetliga nordiska bildspråket. Klicka i bilden för större visning.(Bild EUpicto)

Det enhetliga symbolspråket, som består av så kallade piktogram, är ett pedagogiskt skylt- och märkningssystem, där färger, symboler och fraktionsnamn ska vägleda vid källsortering. Märkningarna ska finnas på förpackningar och andra produkter samt i soprum och på återvinningsstationer och återvinningscentraler. Bildspråket ska göra det lättare att sortera förpackningar och annat avfall rätt.

För att driva samarbetet vidare har de kommunala avfallsorganisationerna i Danmark, Island, Finland och Sverige nu registrerat den gemensamma föreningen EUpicto. Flera länder och multinationella företag har visat intresse för det nordiska skyltsystemet och inom EU diskuteras nu ett gemensamt sorteringssystem, där den nordiska lösningen finns med som en tänkbar lösning.

Tony Clark är VD för Avfall Sverige. (Bild Avfall Sverige)

”Norden går före och visar på fördelarna med ett enhetligt system. Genom den nya föreningen EUpicto befäster vi samarbetet och möjliggör för fler att använda de nya symbolerna”, säger Tony Clark, VD för Avfall Sverige.

”Det vore fantastiskt om det nordiska systemet kan spridas till hela EU. Det skulle underlätta inte minst för producenter, som säljer sina produkter i många länder”, säger Henrik Friis, VD för Dansk Affaldsforening.

Norge är ännu inte med i föreningen EUpicto, men har en bra dialog med avfallsorganisationerna i de övriga nordiska länderna och ska inom kort fatta beslut om deltagande i föreningen.

”Avfall Norge har prioriterat att lansera de gemensamma symbolerna i Norge innan vi deltar i det nordiska föreningsprojektet. Men i samråd med vår styrgrupp för projektet har vi deltagit i en rad diskussioner på nordisk nivå”, säger Avfall Norges VD Cecilie Lind.

Genom att bilda en förening ges samarbetet en juridisk plattform för utveckling och spridning av piktogramsystemet.. Förhoppningen finns att även Norge samt de baltiska staterna framöver ska ansluta sig till samarbetet. Det formaliserade samarbetet innebär tydliga regler för framtida användning, utveckling och ägande av det gemensamma piktogramsystemet för alla parter – kommuner, producenter och andra företag, organisationer etc.

Med medel från Nordiska ministerrådet genomfördes ett projekt under 2020–2021, i syfte att stötta implementeringen av piktogram-språket i de nordiska länderna och också att etablera en juridisk plattform för det vidare arbetet med systemet.

”Det här är ett bra exempel på samarbete på nordisk nivå och hur kommuner, näringsliv och allmänhet kan samarbeta för att öka återvinningen. Det bidrar till enklare och bättre sortering. Det kommer i sin tur att öka återvinningen och bidra till en mer cirkulär ekonomi”, säger Inger Johanne Wiese, senior rådgivare vid Nordiska ministerrådet.

Skyltsystemet utvecklades först i Danmark 2016 av Dansk Affaldsforening och det danska kommunförbundet KL, tillsammans med innovationsbyrån Futu. Symbolspråket vidareutvecklades sedan av Avfall Norge och stiftelsen Loop och under 2020 införde Island, Norge och Sverige systemet och Finland planerar att lansera systemet under år 2022.

Det är frivilligt att införa systemet: varje kommun eller producent gör det när det passar och använder de symboler de behöver. Det är också kostnadsfritt att använda systemet, men användaren förbinder sig att följa de villkor som finns uppställda för symbolernas användning.

Ökad sortering och därmed materialåtervinning är något alla kan bidra till, kommuner och producenter såväl som konsumenter och det kan bidra till att nå flera av de globala hållbarhetsmålen kring t ex ett mer hållbart samhälle och ansvarsfull produktion och konsumtion.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor i ny färgsprakande design tagit plats ute i butikshyllorna. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya lekfulla designen.
ridder0

Optiska sorteringslösningar i ny agentur hos Mobergs Processkontroll

Mobergs Produktkontroll AB har ingått ett samarbetsavtal med italienska 3U Vision för att ytterligare vidga sitt utbud av avancerade optiska sorteringslösningar för livsmedels- och tillverkningsindustrin.
Mobergs

Så ska robotautomation optimera den svenska livsmedelsindustrin

Industrier som präglas av säsongsbetonad efterfrågan och hög konkurrens kan effektiviseras med robotautomation. SWIRA, Swedish Industrial Robot Association, arbetar för att främja automation och robotutveckling i den svenska industrin. I år närvarar SWIRA på Scanpack för att diskutera teknikens potential i förpackningsbranschen.
Ove_Leichsenring-SWIRA-1

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Senaste nytt

EUBP: ”Bioplast en nyckelfaktor för uppfyllandet av PPWR-förordningen”

Bioplaster kommer att få en allt större framtida betydelse i och med införandet av EU:s förpacknings- och förpackningsavfallsförordning PPWR. Det anser organisationen European Bioplastics (EUBP) och dess VD Hasso von Pogrell.
euflag-ppwr-toppx

Pappersbarriär prisad i hållbarhetstävling

Tetra Pak har mottagit utmärkelsen 'Resource Efficiency' vid Sustainable Packaging News Awards 2024, för sin pappersbaserade innovation inom barriärmaterial.
Mimosa_choco_3d-strawsx

Mars minskar förpackningsplasten med digital simuleringslösning

Under 2024 presenterade Mars, en av de globalt ledande företagen inom livsmedel, konfektyr och djurmat, ett samarbete med programvarujätten Ansys för att genom digital teknologi minska plastavfallet och effektivisera tidsåtgången i utvecklingen av nya förpackningar.
AI mars

Första yoghurtbägaren med livsmedelsgodkänd återvunnen polystyren

INEOS Styrolution lanserar yoghurtbägare med mekaniskt återvunnen polystyren som ett resultat av samarbete mellan flera partners i värdekedjan milstolpe uppnåddes genom samarbetet mellan flera partners längs värdekedjan. Man kallar det för en milstolpe.
Yoghurt cupsx