Noggrann avståndsmätning till priset av en fotocell

PUBLICERAD: 12 maj 2015
UPPDATERAD: 24 januari

Sick OD Mini

Avfärdar du laseravståndsmätare som alltför dyra för mätning på nära håll, samtidigt som du är missnöjd med att din fotocell inte ger dig mätdata på mikrometernivå? Då ska du ta dig en titt på nya OD Mini från Sick, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Att behöva en mätnoggrannhet på mikrometernivå är inte ovanligt idag inom den tillverkande industrin. Det krävs för att bestämma en position med stor precision, för att kontrollera närvaron av riktigt små objekt och för att känna av mikroskopiska avvikelser i höjd eller bredd.

– Det kan handla om allt från att positionera en robotarm, kontrollera närvaron av små komponenter på ett kretskort till att känna av om ett tunt papper finns på plats, säger Jan Engqvist, produktchef på Sick AB.

Samtidigt som noggrannheten har blivit allt viktigare avfärdas ofta laseravståndsmätare som alltför dyra. Med OD Mini presenterar Sick en prisvärd laseravståndsmätare som ger en exakt mätning på nära avstånd. Den håller en hög täthetsklass, är endast 44 mm hög och väger 40 gram, vilket gör den lätt att bygga in i en maskin.

– OD Mini har en egenutvecklad krets, som bygger på CMOS-teknik, med väldigt många pixlar per enhet. Det gör att vi får en hög upplösning och en mätnoggrannhet på mikrometernivå oavsett vilket material eller färg givaren mäter mot, säger Jan Engqvist.

Kort om Sick:
Sick är en av världens ledande leverantörer av sensorbaserade lösningar för industrin. För industriautomation och logistik har företaget marknadens bredaste sortiment av fotoceller och givare, smarta helhetslösningar för en säker industrimiljö och för automatisk identifiering. Inom processautomation erbjuder företaget lösningar för miljömätning, analys och processapplikationer.

Koncernen Sick, med huvudkontor i Tyskland, har en global närvaro med nästan 50 dotterbolag samt ett stort antal generalagenter. Det svenska dotterbolaget, Sick AB, har huvudkontor i Vårby, Stockholm.

Läs vidare

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01

Ljus prognos för globala marknaden för förpackningsmaskiner

Prognoserna ser ljusa ut för de globala marknaderna för förpackningsmaskiner de närmaste åren. Asien och Stillahavsregionen kommer att behålla den ledning som den har för närvarande. Det framgår av amerikanska PMMI Business Intelligences rapport "2023 World Packaging Machinery”.
pavel-neznanov-w95Fb7EEcjE-unsplashx

Trepak vidareutvecklar sina fyllnings- och kapsyleringsmaskiner

Malmöbaserade Trepak, som tillverkare fyllnings- och kapsyleringsmaskiner, presenterar nu två nyutvecklingar.
Trepakx

Stor vilja att investera i nya förpackningsmaskiner

Det finns en stor vilja att investera i nya förpackningsmaskiner, inte minst i livsmedelsindustrin, men samtidigt finns det en tveksamhet, främst beroende på konjunktur och världsläget. Det konstaterar Stefan Karlsson, försäljningschef på Multivac Sverige.
Stefanx

Senaste nytt

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx

Peter Jhaveri ny styrelseordförande för Returpack

Peter Jhaveri är ny styrelseordförande för Returpack som gjort en egen intervju med honom. Här är ett utdrag ur den.
jhaveri

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx