Nanofilm av sötpotatis och timjan

PUBLICERAD: 9 mars 2017
UPPDATERAD: 24 januari

Forskare har lyckats tillverka en biologiskt nedbrytbar nanokompositfilm med hjälp av söt potatisstärkelse och eterisk timjanolja.

Sötpotatis och timjan funkar till nanokompositfilm.

Universitetet North Carolina A & T State University hävdar att söt potatisstärkelse kan ge en hållbar lösning på avfallsproblem till följd av materialen i plastförpackningar. Ofta används vetestärkelse, vetegluten, soja och vassleproteiner för att utveckla biologiskt nedbrytbara förpackningssystem. Dock är nackdelen att de kan bli allergiframkallande om dessa föreningar migrerar till ätbara produkter. Detta problemet försvinner med söt potatisstärkelse, menar universitetet som nu lyckats tillverka en biologiskt nedbrytbar nanokompositfilm med hjälp av söt potatisstärkelse och eterisk timjanolja.

Forskning är en del av ett större projekt för att utveckla nanokompositfilmer och är ett finansierat projekt av USDA, Amerikas motsvarighet till svenska Jordbruksverket.

 

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front