Mondi tog fram korvförpackning med återförslutning

PUBLICERAD: 2 oktober 2018
UPPDATERAD: 24 januari

Målet var att ta fram en återförslutningsbar förpackning till den färdigskivade korvprodukten Vossafår, dels för att reducera matsvinn, dels för att öka bekvämligheten för kunden.

Foto: Klaus Ranger Fotografie

Efter två år av forskning, utveckling och tester kom pappers- och förpackningskoncernen Mondi, tillsammans med norska Orkla fram till en funktionell förpackningslösning som föll båda parter i smaken.
– Den nya förpackningen öppnas genom att den återförslutningsbara etiketten dras undan, varefter konsumenten enkelt kan ta ut så många korvskivor som önskas och sedan återförsluta förpackningen genom att återplacera etiketten och trycka till, säger Pål Wikström, nordisk försäljningschef för konsumentförpackningar hos Mondi .

Utmaningen med att utveckla förpackningen var att modifiera den flexibla strukturen hos bottendelen och utveckla en speciell flerlagersfilm med nödvändiga barriärer. Det var också viktigt att toppfilmen inte skulle rulla ihop sig på grund av temperaturerna som uppstår i samband med Orklas termoformningslinje.

Foto: Klaus Ranger Fotografie 

Den nya förpackningen utvecklades till stor del vid Mondi Styria, företagets filmextruderingsfabrik i Österrike, där man utvecklat såväl toppfilmen som den nya flexibla bottendelen. En fördel för Orklas del är att den nya förpackningslösningen har gjort att de inte har behövt investera i en dyrare bottendel eller göra några ändringar i produktionslinjen.

Läs vidare

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Senaste nytt

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance