Miraclon går på djupet för att motverka smutsigt tryck

PUBLICERAD: 12 april 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Miraclon släpper en vitbok för att ge vägledning till flexotryckare. Foto: Pressbild

Miraclon presenterar en vitbok. En djuplodande titt på hur företagets PureFlexo Printing-teknik kan råda bot på problemen när färger flyter in i varandra inom flexotryck. En ständig utmaning när det är lösningsmedelsbaserade flexibla material som ska tryckas.

Tryckmetoden flexo fungerar med ett högtryck som roterar med en böjbar, eller flexibel, gummikliché. Det finns upphöjningar och sänkor mellan de partier som trycker och de som inte gör det. Trycket kan liknas vid stämpeltryck. Man använder sig av klichéer i plast eller gummi med olika nivåskillnader som fästs på en cylinder.

Tryckfärger som används kan variera, men en sak är säker, dessa kan lätt smetas ut och gör att det gäller att vara snabb när det kommer till att överföra färgen till substratet. Att färger flyter in i varandra inträffar när tryckfärgerna sprids utanför de upphöjda bildområdena, tryckytan, skapar problem i färghantering och kan ge defekter när det kommer till exempelvis halvtoner, linjer samt positiv och negativ text. Det står ironiskt nog i relation till att flexotrycket är en högkvalitativ tryckprocess som klarar många utmanade jobb som varumärkesägare efterfrågar.

Tid läggs på driftstopp och rengöring

Det har blivit en vana för tryckare, konverterare och varumärkesägare att ta med i beräkningen hur kalkylen med flytande tryckfärger, icke absorberande substrat, höga kompressionskrafter och tryckhastigheter ska hanteras för att undvika utsmetningar i trycket. I många fall innebär det att fler oplanerade driftstopp behöver göras för att rengöra plåtcylindrar eller att flexopressar måste köras i lägre hastigheter. Enligt Miraclon handlar det om rengöringar i genomsnitt sex gånger om dagen per press.

Miraclon har nu släppt en vitbok som tar sikte på att lösa utmaningarna inom flexotryck: PureFlexo Printing – How advanced multifunctional plate surface patterning controls unwanted ink spread. Den förklarar orsakerna till varför färger flyter in i varandra, illustrerar problemen och vilka åtgärder pressoperatörer vanligen tar till för att råda bot på problemen i tryckprocessen.

Utdrag ur Miraclons vitbok. Foto: Pressbild

 

Miraclons teknik

Vidare går vitboken på djupet hur PureFlexo Printing – Miraclons speciella mönsterstruktur och plåtcylinderteknik för att motverka att färger flyter in i varandra. Strukturerna är några mikrometer stora för att fördela avtrycksbelastningen, hålla tryckfärgerna på plats och leverera dem mer exakt till substratytan. År av forskning och expertis ligger bakom för att förstå färgöverföringens mekanismer och för att utveckla PureFlexo Printing, enligt John Anderson, chef för Advanced Print Applications på Miraclon.

– Den här innovationen erbjuder betydande kostnadsbesparingar genom ökad drifttid för pressen, med ytterligare kostnadsbesparingar och positiv miljöpåverkan genom minskat material- och energislöseri. Det möjliggör också ökad effektivitet i schemaläggningen i laminerings- och konverteringsprocesserna efter trycket.

Fotnot: Hela Miraclons rapport på engelska kan laddas ner gratis på företagets sajt.

Läs vidare

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Världspremiär på drupa för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en, ny, egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment på Drupa

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV-kollage-1536x1024x

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}