Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

PUBLICERAD: 14 juni 2024
UPPDATERAD: 13 juni
Florian Turk vill använda mikrovågor för att återvinna plastavfall.

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.

Microwave Solutions är ett schweiziskt greentechbolag, som är redo att hitta kunder till tekniken. Vi bytte några med företagets CEO, Florian Turk, efter en presentation han gav på mässan.

– Det vi jobbar med är avancerad mikrovågsplasma och depolymerisering ner till molekylnivå. Det handlar om att bryta ner alla polymerer till sina ursprungliga baskemikalier, berättar han.

– Det är lite som kemisk återvinning men med skillnaden att vi använder AI-intelligens för att sortera molekylerna, vi behöver inte sortera plastavfallet. Det innebär att vi kan ta hand om allt plastavfall, oavsett konsistens och nedskräpning och nå återvinningsgrader på över nittio procent.

– Det återvunna materialet kan sedan användas till nya produkter med samma egenskaper.

För närvarande har Microwave Solutions en pilotanläggning som kan hantera ett ton råvara men det är enkelt att skala upp tekniken enligt Florian Turk.

– Vi har planer på att bygga en anläggning som skulle kunna hantera femtusen ton per dag.

I första hand vill man dock sälja tekniken till intresserade parter, eller licensiera ut den. Enligt Florian Turk är det en snabb teknik, mikrovågorna överför energi till materialet som tar till sig den och omedelbart startar en kemisk reaktion. I och med det är det en elektrisk, energieffektiv metod. Det finns inga material som behöver hettas upp.

Kan vi förvänta oss att begreppet ”mikra ditt plastavfall” blir något vi kommer att använda framöver?

Läs vidare

Metalliska element i etiketter minskar risken för förfalskningar

Xeikon samarbetar med Kurz för att utveckla ny teknik som gör det möjligt för etikettryckerier att erbjuda nya funktioner för varumärkesskydd och spårning. Det görs genom att lägga till unika metalliska element till den tryckta etiketten.
2-XEI_pr2403_PR_KURZ_EGx

Drupa 2024 - Många vill ha en bit av kakan inom etikettproduktion

Packnews danska redaktör, Søren Winsløw, sammanfattar här sina intryck från Drupa ur ett etikettperspektiv. Digitalisering är ett gångbart ord i detta sammanhang.
canon_drupa_01xx

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Senaste nytt

Nya livsmedelsförpackningar från Plus Pack med åttiofem procent återvunnet material

Danska Plus Pack lanserar nu Cubus, ett cirkulärt och återvinningsbart livsmedelsförpackningssortiment som erbjuder flexibla förslutningsalternativ. Den nya serien förpackningar är återvinningsbara och effektiva för kalla måltider och snacks som frukt, nötter, sallader, tapas och yoghurt.
Cubus fælles_edit2x

Grafiska Företagen accepterar löneökningar på 7,7 procent i en tre årsperiod

Grafiska Företagen acceptera de opartiska ordförandens (Opo) förslag på ett treårigt avtal med löneökningar på sammanlagt 7,7 procent, skriver de i ett pressmeddelande den 21 mars. Samtidigt anser de att nivån är problematisk för en del företag men bedöms kunna fungera för den grafiska branschen i stort.
Grafiskax

Pack-IT fokuserade på förpackningar som verktyg för att vinna kunder

Medan butikshyllorna tävlar om din uppmärksamhet utkämpas en intensiv innovationsstrid bakom kulisserna. Den 11 mars samlade Canon förpackningsindustrin för ett seminarium där framtiden för förpackningar, butiksdisplayer och hållbara lösningar stod i fokus.
Canonx

Sverige pantade över 2,8 miljarder burkar och flaskor 2024

Antalet pantade förpackningar i Sverige har ökat med nära 6 procent under 2024, till över 2,8 miljarder flaskor och burkar, eller 271 per person. Det visar nysläppta siffror från Returpack/Pantamera.
Pantamera Express - Returpack, Norrköping. Fotograf Ristenstrand 2024