Micvacs visslande färdigrätter har börjat höras även i Kanada

PUBLICERAD: 17 juni 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Kanadensiska Hensall Foods har lanserat ett antal färdigrätter, tillagade och förpackade enligt svenska Micvacs patenterade teknologi. (Bild Hensall Foods. Bilden är ett montage)|De kanadensiska färdigrätterna lanseras under varumärket ”The Screaming Chef”. (Bild Hensall Foods)

Svenska Micvacs unika förpackningskoncept för färdigrätter – som visslar när det är klart i mikrovågsugnen – har nu även lanserats på den kanadensiska marknaden.

Bakom lanseringen står företaget Hensall Foods – ett dotterbolag till Hensall Co-op – som presenterat en serie färdigrätter, tillagade och förpackade enligt Micvacs patenterade teknologi. Färdigrätterna har man lanserat under det passande varumärkesnamnet ”The Screaming Chef”..!

De kanadensiska färdigrätterna lanseras under varumärket ”The Screaming Chef”. (Bild Hensall Foods)

Mottagandet i Kanada rapporteras ha varit överväldigande positivt och Hensall Foods, som är verksamma i provinserna Ontario och Manitoba, erbjuder nu tolv olika färdigrätter, alla producerade och förpackade enligt Micvac-tekniken.

Hensall Foods har en 85-årig historia bakom sig med framförallt matvaror som torkade bönor och sojabönor. Färska färdigrätter började man med så sent som 2019 och det var då man också så småningom fick upp ögonen för det unika svenska färdigrättskonceptet.

”När Micvac först introducerade sin lösning såg vi direkt stora möjligheter och en stor potential. Micvacs teknik är definitivt helt rätt för dagens kunder. Efter en intensiv period med att testa olika recept, installera nödvändig utrustning och få obligatoriska certifikat, var vi redo att sätta igång, Jag tror att en av anledningarna till att vi lyckats så bra är att detta är en helt ny och revolutionerande teknik för färdigmat i Kanada”, säger Amir Naveed, VD på Hensall Foods Inc.

Matteknikföretaget Micvac, som grundades år 2000 och har sitt huvudkontor i Mölndal, har utvecklat en patenterad metod för produktion och förpackning av kylda färdigrätter. Metoden innebär att maten tillagas och pastöriseras varsamt direkt i förpackningen i en speciell mikrovågstunnel, vilket bevarar både smak och näring. Den speciella Micvac-förpackningen kännetecknas av att den är försedd med en specialkonstruerad ventil, som avger ett distinkt visslande ljud, när rätten är färdigvärmd i mikrovågsugnen. Maten får en hållbarhet på 40 – 60 dagar, trots att inga tillsatser eller konserveringsmedel används.

”Nu är det är viktigare än någonsin att minska matsvinnet. Den långa hållbarheten för Micvac-produkterna är lika viktig som den är unik. Micvacs teknik passar dagens behov helt perfekt”, sammanfattar Amir Naveed.

Senaste nytt

Svag efterfrågan på CTMP-massa påverkar Rottneros

Resultatutvecklingen generellt i massaindustrin är inte på topp för närvarande. Efterfrågan är för låg och i kombination med högre råvarukostnader påverkas marginalerna hos aktörerna. Ett företag som känner av det är Rottneros, som har bruk i Vallvik och i Rottneros utanför Sunne. Det senare med direkt koppling till förpackningsindustrin. Vi tog reda på vad Lennart Eberleh, vd och koncernchef, har att säga om läget.
Lennart_eberleh_naturx
Svag efterfrågan på CTMP-massa påverkar Rottneros

Konica Minolta visade prototyp på nya etikettpressen på Labelexpo

KonicaMinoltas maskinserie AccurioLabel passade på att fira 10 år på Labelexpo Europe nyligen. På en presskonferens på mässan avslöjade man detaljer om nästa version i serien, en maskin som fanns med i företagets monter som prototyp.
Toshi
Konica Minolta visade prototyp på nya etikettpressen på Labelexpo

Nu kan fiberbaserade förslutningar konkurrera kostnadsmässigt med plast

Blue Ocean Closures (BOC) senaste generation av fiberbaserade skruvförslutningar kan nu produceras till samma eller lägre materialkostnad än den för fossil plast, samtidigt som energiförbrukningen i produktionen är upp till nittio procent lägre.
BOC1
Nu kan fiberbaserade förslutningar konkurrera kostnadsmässigt med plast

Flowpack för Garants hela kycklingar

Axfood fortsätter att se över sina förpackningslösningar. Nu tar man bort tråget till hel kyckling under det egna varumärket Garant. Förändringen, som gäller både hel kyckling och hel majskyckling, innebär en årlig besparing på cirka 28 ton plast.
Garant majskyckling flowpackx
Flowpack för Garants hela kycklingar

Läs vidare

Nya livsmedelsförpackningar från Plus Pack med åttiofem procent återvunnet material

Danska Plus Pack lanserar nu Cubus, ett cirkulärt och återvinningsbart livsmedelsförpackningssortiment som erbjuder flexibla förslutningsalternativ. Den nya serien förpackningar är återvinningsbara och effektiva för kalla måltider och snacks som frukt, nötter, sallader, tapas och yoghurt.
Cubus fælles_edit2x
Nya livsmedelsförpackningar från Plus Pack med åttiofem procent återvunnet material

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor i ny färgsprakande design tagit plats ute i butikshyllorna. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya lekfulla designen.
ridder0
Ridderheims byter design på hela sortimentet

Optiska sorteringslösningar i ny agentur hos Mobergs Processkontroll

Mobergs Produktkontroll AB har ingått ett samarbetsavtal med italienska 3U Vision för att ytterligare vidga sitt utbud av avancerade optiska sorteringslösningar för livsmedels- och tillverkningsindustrin.
Mobergs
Optiska sorteringslösningar i ny agentur hos Mobergs Processkontroll

Så ska robotautomation optimera den svenska livsmedelsindustrin

Industrier som präglas av säsongsbetonad efterfrågan och hög konkurrens kan effektiviseras med robotautomation. SWIRA, Swedish Industrial Robot Association, arbetar för att främja automation och robotutveckling i den svenska industrin. I år närvarar SWIRA på Scanpack för att diskutera teknikens potential i förpackningsbranschen.
Ove_Leichsenring-SWIRA-1
Så ska robotautomation optimera den svenska livsmedelsindustrin