Med kombinationen papper och plast sparar Arla 32 ton plast om året

PUBLICERAD: 21 mars 2024
UPPDATERAD: 24 mars
Är kombinationen papper/plast en bättre lösning för miljön än en förpackning av enbart plast?

Trenden att ersätta plastförpackningar med förpackningar som kombinerar papper och plast fortsätter bland varumärkesägare med den tveksamma motiveringen att det är bättre för miljön. Nu meddelar Arla att deras gräddfil, crème fraiche och ekologiska turkiska yoghurt får nya förpackningar som rymmer fem deciliter, gjorda av papper. Det innebär att mängden plast minskar med drygt 32 ton per år.

Arlas förpackningar som rymmer fem deciliter för gräddfil, crème fraiche och ekologiska turkiska yoghurt har fram tills i dag varit av plast. Nu byts dessa ut mot FSC-märkta pappersbägare med en plastförstärkt insida. I stället för aluminium får bägarna också en pappersfolie som är förstärkt med plast. Det är positivt eftersom aluminium kräver mycket mer energi att framställa. Samtidigt finns locket av plast kvar.
Att minska mängden plast är en viktig del av Arlas hållbarhetsstrategi. Uppdateringen innebär att årsförbrukningen går från 51,3 till 18,9 ton plast – alltså en minskning med 32,4 ton eller 63 procent per år.

– Att förbättra våra förpackningar och dra ner på användningen av plast är avgörande både för oss som företag och för våra konsumenter. De nya pappersbägarna är därför ett steg i helt rätt riktning, säger Victoria Olsson, hållbarhetschef för Arla Sverige.

När Arla gjort LCA-analyser med ett eget beräkningsverktyg har man kommit fram till att den här lösningen sparar 50 procent CO2 jämfört med den tidigare av plast. En sådan markant förändring skapar onekligen en viss tvekan.

De nya förpackningarna är lika enkla att källsortera som tidigare. Bägare och folie sorteras som papper och locket som plast. De mindre tvådecilitersförpackningarna för produkterna gjordes om till pappersbägare redan 2017.

Här är Arlas målsättningar för förpackningar
• 100 procent återvinningsbara förpackningar för Arlas egna varumärken år 2025 (2023: cirka 95 procent).
• 0 procent nytillverkad fossilbaserad plast i förpackningar för Arlas egna varumärken år 2030 (2023: cirka 83 procent).

Så här vill Arla lösa målet till år 2030 beträffande att man inte ska använda någon fossil plast:

• Skifta ut plast till fiberbaserade material.
• Öka andelen biobaserad och andra typer av förnybar råvara för plast.
• Öka andelen återvunnen plast. För återvunnen råvara i förpackningar med livsmedelskontakt kan vi i dagsläget öka vår användning av rPET, som är godkänd för livsmedelskontakt. Vi hoppas också på en utveckling inom detta område för fler plasttyper eftersom det ser ut att bli ett krav på innehåll av återvunnen råvara i plastförpackningar i den nya EU-lagstiftningen PPWR.

 

 

 

 

Läs vidare

Dow och Procter & Gamble utvecklar ny återvinningsteknik

Dow och Procter & Gamble Company har tecknat ett utvecklingsavtal (JDA) för att skapa en ny återvinningsteknik.
Avfallx

Mindre CO2 när Coop byter från glas till plast i sillburkarna

En av årets stora mathelger är runt knuten. Två av Coops sillnyheter för året kommer i plastburkar – en förändring som nu ska appliceras på all Coop sill i glasburk.
Coop sillx

Framgång i forskning om återvinningsbara flexibla barriärförpackningar

Forskningsprojektet Circ Pack är avslutat efter drygt två år. Projektets syfte var att samla värdekedjan för att undersöka hur flexibla barriärförpackningar, som ofta används för livsmedel, ska kunna återvinnas. Tack vare projektet finns nu en framkomlig väg mot återvinningsbarhet för förpackningarna.
Filmx

Mattias Philipsson utsedd till ordförande för Delegationen för cirkulär ekonomi

Den 6 mars presenterade miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari Svensk Plaståtervinnings vd, Mattias Philipsson, som ny ordförande för Delegationen för cirkulär ekonomi.
Mattias

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax