Med kombinationen papper och plast sparar Arla 32 ton plast om året

PUBLICERAD: 21 mars 2024
UPPDATERAD: 24 mars
Är kombinationen papper/plast en bättre lösning för miljön än en förpackning av enbart plast?

Trenden att ersätta plastförpackningar med förpackningar som kombinerar papper och plast fortsätter bland varumärkesägare med den tveksamma motiveringen att det är bättre för miljön. Nu meddelar Arla att deras gräddfil, crème fraiche och ekologiska turkiska yoghurt får nya förpackningar som rymmer fem deciliter, gjorda av papper. Det innebär att mängden plast minskar med drygt 32 ton per år.

Arlas förpackningar som rymmer fem deciliter för gräddfil, crème fraiche och ekologiska turkiska yoghurt har fram tills i dag varit av plast. Nu byts dessa ut mot FSC-märkta pappersbägare med en plastförstärkt insida. I stället för aluminium får bägarna också en pappersfolie som är förstärkt med plast. Det är positivt eftersom aluminium kräver mycket mer energi att framställa. Samtidigt finns locket av plast kvar.
Att minska mängden plast är en viktig del av Arlas hållbarhetsstrategi. Uppdateringen innebär att årsförbrukningen går från 51,3 till 18,9 ton plast – alltså en minskning med 32,4 ton eller 63 procent per år.

– Att förbättra våra förpackningar och dra ner på användningen av plast är avgörande både för oss som företag och för våra konsumenter. De nya pappersbägarna är därför ett steg i helt rätt riktning, säger Victoria Olsson, hållbarhetschef för Arla Sverige.

När Arla gjort LCA-analyser med ett eget beräkningsverktyg har man kommit fram till att den här lösningen sparar 50 procent CO2 jämfört med den tidigare av plast. En sådan markant förändring skapar onekligen en viss tvekan.

De nya förpackningarna är lika enkla att källsortera som tidigare. Bägare och folie sorteras som papper och locket som plast. De mindre tvådecilitersförpackningarna för produkterna gjordes om till pappersbägare redan 2017.

Här är Arlas målsättningar för förpackningar
• 100 procent återvinningsbara förpackningar för Arlas egna varumärken år 2025 (2023: cirka 95 procent).
• 0 procent nytillverkad fossilbaserad plast i förpackningar för Arlas egna varumärken år 2030 (2023: cirka 83 procent).

Så här vill Arla lösa målet till år 2030 beträffande att man inte ska använda någon fossil plast:

• Skifta ut plast till fiberbaserade material.
• Öka andelen biobaserad och andra typer av förnybar råvara för plast.
• Öka andelen återvunnen plast. För återvunnen råvara i förpackningar med livsmedelskontakt kan vi i dagsläget öka vår användning av rPET, som är godkänd för livsmedelskontakt. Vi hoppas också på en utveckling inom detta område för fler plasttyper eftersom det ser ut att bli ett krav på innehåll av återvunnen råvara i plastförpackningar i den nya EU-lagstiftningen PPWR.

 

 

 

 

Läs vidare

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x