
Trenden att ersätta plastförpackningar med förpackningar som kombinerar papper och plast fortsätter bland varumärkesägare med den tveksamma motiveringen att det är bättre för miljön. Nu meddelar Arla att deras gräddfil, crème fraiche och ekologiska turkiska yoghurt får nya förpackningar som rymmer fem deciliter, gjorda av papper. Det innebär att mängden plast minskar med drygt 32 ton per år.
Arlas förpackningar som rymmer fem deciliter för gräddfil, crème fraiche och ekologiska turkiska yoghurt har fram tills i dag varit av plast. Nu byts dessa ut mot FSC-märkta pappersbägare med en plastförstärkt insida. I stället för aluminium får bägarna också en pappersfolie som är förstärkt med plast. Det är positivt eftersom aluminium kräver mycket mer energi att framställa. Samtidigt finns locket av plast kvar.
Att minska mängden plast är en viktig del av Arlas hållbarhetsstrategi. Uppdateringen innebär att årsförbrukningen går från 51,3 till 18,9 ton plast – alltså en minskning med 32,4 ton eller 63 procent per år.
– Att förbättra våra förpackningar och dra ner på användningen av plast är avgörande både för oss som företag och för våra konsumenter. De nya pappersbägarna är därför ett steg i helt rätt riktning, säger Victoria Olsson, hållbarhetschef för Arla Sverige.
När Arla gjort LCA-analyser med ett eget beräkningsverktyg har man kommit fram till att den här lösningen sparar 50 procent CO2 jämfört med den tidigare av plast. En sådan markant förändring skapar onekligen en viss tvekan.
De nya förpackningarna är lika enkla att källsortera som tidigare. Bägare och folie sorteras som papper och locket som plast. De mindre tvådecilitersförpackningarna för produkterna gjordes om till pappersbägare redan 2017.
Här är Arlas målsättningar för förpackningar
• 100 procent återvinningsbara förpackningar för Arlas egna varumärken år 2025 (2023: cirka 95 procent).
• 0 procent nytillverkad fossilbaserad plast i förpackningar för Arlas egna varumärken år 2030 (2023: cirka 83 procent).
Så här vill Arla lösa målet till år 2030 beträffande att man inte ska använda någon fossil plast:
• Skifta ut plast till fiberbaserade material.
• Öka andelen biobaserad och andra typer av förnybar råvara för plast.
• Öka andelen återvunnen plast. För återvunnen råvara i förpackningar med livsmedelskontakt kan vi i dagsläget öka vår användning av rPET, som är godkänd för livsmedelskontakt. Vi hoppas också på en utveckling inom detta område för fler plasttyper eftersom det ser ut att bli ett krav på innehåll av återvunnen råvara i plastförpackningar i den nya EU-lagstiftningen PPWR.