FoodTech i Herning ställdes in med en vecka kvar till öppning

PUBLICERAD: 22 september 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Det blir ingen förpacknings- och livsmedelmässa i år i mässhallarna hos MCH i danska staden Herning. Nya hårdare virusrestriktioner omöjliggjorde genomförandet av FoodTech 2020, som skulle ha öppnat den 29 september. (Bild MCH)|”Vi följer regeringens riktlinjer och måste därför tyvärr ställa in årets FoodTech”, säger George Sørensen, VD i MCH. (Bild MCH)

Förpacknings- och livsmedelsmässan FoodTech i danska Herning, som skulle ägt rum 29 september till 1 oktober, har ställts in med kort varsel. Orsaken är nya och hårdare Corona-restriktioner i Danmark, som innebär förbud mot evenemang med mer än 50 personer.

Det såg länge ut som att FoodTech skulle gå mot strömmen och bli fackmässan som inte ställdes in på grund av viruspandemin. De danska Covid-19-bestämmelserna kring offentliga evenemang har tillåtit deltagande av upp till 500 personer och mässarrangören MCH Messecenter Herning hade planerat och vidtagit omfattande förberedelser för att mässan mot den bakgrunden skulle kunna genomföras på ett säkert sätt. Bland annat skulle alla mässbesökare få sina biljetter digitalt i förväg, inslussning till mässan skulle ske utan risk för köbildning och med begränsat antal besökare inne på mässan vid varje givet tillfälle. Det skulle finnas flera stationer med handsprit mm., uppmaningar att hålla avstånd, etc. Speciell personal skulle också informera och hjälpa besökare och utställare och övervaka att allt gick säkert till.

Allt var således klart för mässan att öppna den 29 september och mässledningen och alla utställarna såg fram emot en givande och ”riktig” mässa med fysiska montrar och personliga möten med kunder och intressenter…

Men fredagen den 18 september kom dråpslaget: danska statsministern Mette Fredriksen och hälsoministern Magnus Heunicke meddelade att smittspridningen i landet inte är under kontroll och att man omedelbart införde ett förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer!

”Vi följer regeringens riktlinjer och måste därför tyvärr ställa in årets FoodTech”, säger George Sørensen, VD i MCH. (Bild MCH)

För MCH Messecenter Herning och mässkommittén för FoodTech fanns inte mycket att göra. Att försöka genomföra mässan med en begränsning till 50 personer var förstås en omöjlighet. Efter ett par hektiska dagar med information och överläggningar med mässkommitté, utställare, personal, m fl så meddelade MCH – bara drygt en vecka innan öppningen – att mässan ställts in.

”Vi har följt och följer regeringens och hälsomyndigheternas riktlinjer och avbokningen av FoodTech är därför en naturlig följd av de nya restriktionerna. Vi har också fått enhälligt stöd för beslutet, både från mässkommittén för FoodTech och från de utställare, som vi hittills har hunnit komma i kontakt med”, sade George Sørensen, VD i MCH A/S i ett uttalande.

”Vi har kämpat för mässan i många månader, eftersom den är viktig för branschen. Utställarna har förberett sig och sett fram emot att få presentera ny teknik och nya koncept och varit entusiastiska inför möjligheten att fysiskt kunna träffa sina kunder. Att ställa in mässan blev ett sorgligt men nödvändigt beslut i den nuvarande situationen”, säger Bent Stjerneby, Bentec Consulting, som är en av medlemmarna i mässkommittén för FoodTech.

Nästa FoodTech är nu planerad att arrangeras under hösten år 2022.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x