Matkasse på språng

PUBLICERAD: 16 april 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Envira Pack etablerar sin matkasse av konstfibermaterial i matbutiker runt om i landet.

Den nya beskattningslagen för plastpåsar gör att Envira Pack satsar på att nå ut med en matkasse av ett konstfibermaterial som kan återanvändas sex till sju gånger.

1 maj träder den nya beskattningslagen för plastpåsar i kraft. En slutkonsument får därmed räkna med mer än en fördubbling av priset för en plastpåse i butiken. Från cirka tre till runt sju kronor. Envira Pack etablerar nu sina nya miljöpåsar på flertalet matbutiker runt om i landet och satsar på att få fler människor som handlar i matbutiker ska börja använda deras miljöpåse som är tillverkad av non-woven, ett framtaget textilt konstfibermaterial.

Företaget som grundades 2019 uppger i ett pressmeddelande att priset per påse lär landa på cirka fem till sex kronor.

– Vi får många förfrågningar nu när intresset att minska sin förbrukning av plast är stort bland både handlare och konsumenter. Våra nya miljöpåsar är ett klimatsmartare och billigare alternativ för både handlare och konsumenter, något som flertalet handlare redan insett, säger Kara Ayan, grundare och delägare av Envira Pack, och som har över nio års erfarenhet av branschen med bas i Göteborg.

Enligt Envira Pack har påsarna låg miljöpåverkan, med en låg energiförbrukning redan vid tillverkning. Det beror enligt företaget på konstfibermaterialet som påsarna är gjorda av. Utvärtes är de tryckta med vattenbaserad färg vilket inte innehåller några gifter.

Påsarna finns tillgängliga hos en rad butiker, bland annat Ica Kurir och Ica Supermarket. Företaget har även startat ett samarbete med en livsmedelskedja i Danmark, uppger företaget i ett pressmeddelande.

 

Läs vidare

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x