Marabu går grönt med ny certifiering

PUBLICERAD: 7 juni 2024
UPPDATERAD: 7 juni
Lina Thorsson och Victor Bildsten från Marabu Scandinavia passade på att slå ett slag för Marabus Mimaki-bläck som de haft framgångar med: ”Det är väldigt enkelt att byta”, konstaterar de.

Nyligen blev bläcktillverkaren Marabu certifierad enligt Greenguard. En märkning som visar att en produkt testats och utvärderats för att uppfylla stränga gränser för kemikalieutsläpp. Ett budskap som Marabu trycker på under Drupa.

– Det är en viktig märkning för oss eftersom det är viktigt för kunderna och allt fler tänker på frågor som rör miljö och hållbarhet. Det är något vi jobbar med kontinuerligt, säger Lina Thorsson, marknadschef på Marabu Scandinavia.

– Vi är måna om att ligga långt fram i miljöarbetet och Greenguard-märkningen har varit efterfrågad av oss i Skandinavien, fyller Victor Bildsten i, affärsområdeschef digital på Marabu Scandinavia.
TPO-fritt

Marabu-koncernen tilldelades också tidigare i vår silvermedaljen för Ecovadis Rating 2023 för tredje gången. Dessutom har företaget gått över till TPO-fria UV-bläck. TPO har kommit upp på Kemikalieinspektionens PRIO-lista över farliga ämnen eftersom det kan vara hormonstörande.

– Marabu inledde arbetet med att gå över till TPO-fritt för ett år sedan eftersom vi visste att det skulle komma, så omställningen gick relativt snabbt. Många av konkurrenterna har inte hunnit gå över, säger Lina Thorsson.

Miljömärkningarna blir ytterligare ett säljargument för Marabu när det gäller bläcken för digitaltryck:

– Nu är Marabu-bläcken både Greenguard-certifierade och TPO-fria, samtidigt som de har ett stort färgomfång och högkvalitativa pigment kombinerat med ett bra pris, som också är en viktig faktor för kunderna, säger Victor Bildsten.

Läs vidare

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a