Magnum först med bägare tillverkade av återvunnen PP

PUBLICERAD: 31 augusti 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Bägare och lock till Magnum Pint tillverkas nu i återvunnen polypropen (rPP) och lanseras i år på alla Unilevers europeiska marknader. (Bild Unilever/Magnum)

Unilevers välkända Magnum är det första glassvarumärke, som nu använder återvunnen polypropenplast i sina bägare.
De nya bägarna, som i initialskedet används till Magnum Pint, lanseras nu runt om i Europa.

Sju miljoner sådana bägare sätts på Europa-marknaden i år och målet är att år 2025 ska alla bägarförpackade Magnum-varianter i Europa ha de nya bägarna. Från år 2021 kommer bägarna också att börja lanseras i resten av världen.

Innan den omfattande lanseringen i Europa testades de nya bägarna på marknaderna i Belgien, Nederländerna och Spanien.

Både själva glassbägaren och dess lock är tillverkade i återvunnen polypropenplast (rPP). Plasten är inte återvunnen med konventionella mekaniska processer, eftersom sådan plast inte kan användas vid livsmedelskontakt, utan i stället har man använt certifierad cirkulär polypropen, framtagen enligt saudiarabiska Sabic:s Trucircle-metod. Denna ger en resin med samma egenskaper som jungfrulig PP-resin.

Trucircle-metoden gör att man kan använda blandat PP-avfall, där även plast med låg kvalitet, som annars sannolikt skulle ha förbränts eller hamnat på deponier, kan ingå.

”Vi är stolta över att vara ett av världens första glassvarumärken, som banar väg för denna banbrytande teknik. Genom detta nya grepp hoppas vi kunna leda livsmedelsindustrin mot en mer hållbar framtid, vilket banar väg för en cirkulär ekonomi”, säger Julien Barraux, Global VP för Magnum.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x