Magnum först med bägare tillverkade av återvunnen PP

PUBLICERAD: 31 augusti 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Bägare och lock till Magnum Pint tillverkas nu i återvunnen polypropen (rPP) och lanseras i år på alla Unilevers europeiska marknader. (Bild Unilever/Magnum)

Unilevers välkända Magnum är det första glassvarumärke, som nu använder återvunnen polypropenplast i sina bägare.
De nya bägarna, som i initialskedet används till Magnum Pint, lanseras nu runt om i Europa.

Sju miljoner sådana bägare sätts på Europa-marknaden i år och målet är att år 2025 ska alla bägarförpackade Magnum-varianter i Europa ha de nya bägarna. Från år 2021 kommer bägarna också att börja lanseras i resten av världen.

Innan den omfattande lanseringen i Europa testades de nya bägarna på marknaderna i Belgien, Nederländerna och Spanien.

Både själva glassbägaren och dess lock är tillverkade i återvunnen polypropenplast (rPP). Plasten är inte återvunnen med konventionella mekaniska processer, eftersom sådan plast inte kan användas vid livsmedelskontakt, utan i stället har man använt certifierad cirkulär polypropen, framtagen enligt saudiarabiska Sabic:s Trucircle-metod. Denna ger en resin med samma egenskaper som jungfrulig PP-resin.

Trucircle-metoden gör att man kan använda blandat PP-avfall, där även plast med låg kvalitet, som annars sannolikt skulle ha förbränts eller hamnat på deponier, kan ingå.

”Vi är stolta över att vara ett av världens första glassvarumärken, som banar väg för denna banbrytande teknik. Genom detta nya grepp hoppas vi kunna leda livsmedelsindustrin mot en mer hållbar framtid, vilket banar väg för en cirkulär ekonomi”, säger Julien Barraux, Global VP för Magnum.

Senaste nytt

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Nu testkörs Norges nya plaståtervinningsanläggning

Testkörningar pågår just nu och hösten 2025 öppnar Tomra och Plastretur officiellt den första och enda nationella finsorteringsanläggningen för plastförpackningar i Norge. Anläggningen, som ligger i Holtskogen Business Park i Inre Østfold, kommer att heta Områ.
default

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Läs vidare

Nya livsmedelsförpackningar från Plus Pack med åttiofem procent återvunnet material

Danska Plus Pack lanserar nu Cubus, ett cirkulärt och återvinningsbart livsmedelsförpackningssortiment som erbjuder flexibla förslutningsalternativ. Den nya serien förpackningar är återvinningsbara och effektiva för kalla måltider och snacks som frukt, nötter, sallader, tapas och yoghurt.
Cubus fælles_edit2x

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor i ny färgsprakande design tagit plats ute i butikshyllorna. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya lekfulla designen.
ridder0

Optiska sorteringslösningar i ny agentur hos Mobergs Processkontroll

Mobergs Produktkontroll AB har ingått ett samarbetsavtal med italienska 3U Vision för att ytterligare vidga sitt utbud av avancerade optiska sorteringslösningar för livsmedels- och tillverkningsindustrin.
Mobergs

Så ska robotautomation optimera den svenska livsmedelsindustrin

Industrier som präglas av säsongsbetonad efterfrågan och hög konkurrens kan effektiviseras med robotautomation. SWIRA, Swedish Industrial Robot Association, arbetar för att främja automation och robotutveckling i den svenska industrin. I år närvarar SWIRA på Scanpack för att diskutera teknikens potential i förpackningsbranschen.
Ove_Leichsenring-SWIRA-1