Löfbergs testar förpackning av mjukplast i endast ett skikt

PUBLICERAD: 9 april 2021
UPPDATERAD: 25 januari

”Det här betyder att det som tidigare var avfall istället blir en viktig och hållbar resurs”, säger Joakim Svensson, kvalitetssäkringsingenjör, och Madelene Breiling, supply chain development manager Madelene Breiling. (Bild Löfbergs)

Karlstadsbaserade kafferosteriet Löfbergs har genomfört lyckade pilottester med en första prototyp av en kaffeförpackning tillverkad av mjukplast i endast ett skikt. Företaget siktar nu på att lansera den nya förpackningen på butikshyllorna senare i år.

Löfbergs skriver i ett pressmeddelande att man strävar efter att vara 100 procent cirkulära till år 2030, och som en del i detta bara använda förpackningar med återvunnet eller förnybara materia,l som kan materialåtervinnas. Löfbergs arbetar med en rad olika samarbetspartners för att hitta lösningar och i ett av de senaste projekten är resultaten revolutionerande: man har genomfört lyckade pilottester av vad som förmodligen är världens första prototyp av en kaffeförpackning tillverkad av mjukplast i ett enda skikt.

”En milstolpe som kan göra det möjligt att få till ett cirkulärt flöde av den plast, som används i kaffeförpackningar, eftersom det nu går att samla in, sortera, återvinna och därefter återanvända plasten i nya förpackningar. Det här betyder att det, som tidigare var avfall ,istället blir en viktig och hållbar resurs”, säger Madelene Breiling, supply chain development manager på Löfbergs.

Idag tillverkas de aktuella plastförpackningar i flera skikt och är därför inte lämpliga för insamling, sortering eller återvinning eftersom sorteringsanläggningar oftast inte kan urskilja och separera kompositmaterial.

Utmaningen för kaffebranschen har varit att hitta en tunn, flexibel plastfilm, som består av polyeten (PE) i ett skikt (monomaterial), och som är lämplig att köra i maskiner med hög hastighet. Det handlar också om att säkerställa att förpackningen har en fungerande barriär, som skyddar produkten så att kaffets aromer och hållbarhet garanteras, och att förpackningen kan samlas in, sorteras och återvinnas på alla marknader.

”Vi har arbetat med denna banbrytande innovation under lång tid tillsammans med en material- och maskinleverantör. Nu har vi utvecklat en prototyp med återvinningsbar monomaterialstruktur av polyeten, som är utformat för den cirkulära ekonomin. Prototypen har klarat alla kvalitetstester så här långt, och nu skalar vi upp testerna, arbetar med olika materialegenskaper och finjusterar specifikationer, så att de nya förpackningarna kan nå butikshyllorna senare i år”, säger Madelene Breiling.

Den nya förpackningen är av allt att döma det första i sitt slag, som klarar nålsögat för vad som krävs i en kaffeproduktion och som kan materialåtervinnas fullt ut, när den samlats in och sorterats, vilket blir möjligt i de flesta avfallshanterings- och återvinningssystem. Nu fortsätter Löfbergs arbetet med att finjustera maskiner och materialegenskaper.

”Nästa steg att producera monomaterialet helt på förnybar råvara. Vi ser redan potential att öka den förnybara andelen, samma övergång som vi redan gjort med de flesta av våra förpackningslösningar och som gör det möjligt för oss att minska förpackningarnas klimatavtryck avsevärt”, avslutar Madelene Breiling.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x