Livsmedelsgrödor till bioplast inget hot mot livsmedelsförsörjningen

PUBLICERAD: 21 juni 2023
UPPDATERAD: 22 juni
Bild: Dreamstime

En omdebatterad fråga är om användandet av livsmedels- och fodergrödor som råvaror vid produktion av bioplaster innebär ett hot mot livsmedelsförsörjningen och den globala hungersituationen. I en färsk publikation uppger nu organisationen RCI att inget sådant hot föreligger och att tvärtom både miljön och livsmedelsförsörjningen kan tjäna på bioplastproduktion baserad på sådana grödor!

I sin publikation framhäver organisationen The Renewable Carbon Initiative (RCI), som har som syfte att påskynda övergången från fossilt kol till förnybart kol från biomassa, att den välbekanta biomassadebatten är subjektiv och inte helt baserad på bevis. RCI säger att hunger och svält i världen orsakas inte av att biomassa användas till annat än livsmedel och foder – exempelvis vid produktion av biobaserade kemikalier och material, typ bioplaster – utan den globala situationen beror i stället till största delen på klimatförändringar, konflikter, extrema ojämlikheter i välståndsfördelning, stort beroende av livsmedelsimport från industriländer, överkonsumtion av kött, förluster längs värdekedjan och på senare tid negativa effekter av covid-pandemin.

”Användningen av biomassa för industriella tillämpningar har å andra sidan potentialen att ersätta fossila råvaror och därmed bidra till den akut nödvändiga minskningen av fossila koldioxidutsläpp till vår atmosfär för att mildra klimatförändringarna”, skriver RCI i sin publikation.

RCI säger att det finns ett trängande behov av att bekämpa hungern i världen, men hävdar att användning av livsmedels- och fodergrödor för biobaserade kemikalier och material inte kommer att förvärra livsmedelssäkerheten utan i stället har potential att orsaka flera fördelar för både lokal och global livsmedelssäkerhet.

www.nordiskbioplastforening.se finns en längre text och länkar om detta.

Jerry Pettersson/JP Press Agency

Läs vidare

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432

Walki fortsätter investera i Centraleuropa

Walki har genomfört en investering på över 6 MEUR i en toppmodern produktionslinje vid sin fabrik i Steinfurt. Linjen är nu redo att börja producera åt kunder som går över till fiberbaserade material.
Walki

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432