
Nordiska kött- och måltidsproducenten HK Scan sätter upp nya hållbarhetsmål. Senast 2025 ska samtliga förpackningar vara återvinningsbara. Och jämfört med fjolåret är planen att reducera förpackningarnas klimatavtryck med 20 procent och minska plastanvändningen med 20 procent.
Livsmedelsföretaget HK Scan har varumärken som Scan, HK, Kariniemen och Rakvere i sin portfölj. Nu ska förpackningarna till företagets varumärken förnyas under de kommande åren, säger säger Jalliina Järvinen-Teräsvuori, ansvarig för strategisk utveckling av förpackningar på HK Scan.
– Vi undersöker och experimenterar med nya förpackningsmaterial, minskar mängden förpackningsmaterial och säkerställer att materialen går att återvinna.
Aspekter i förpackningars utformning
Enligt HK Scan tar de hänsyn till en rad olika aspekter vid utveckling av förpackningar. Förutom återvinning, plastreducering och ett minskat klimatavtryck som finns med i företagets uppsatta mål, så ingår faktorer som påverkar konsumenternas val av förpackning i butikerna. Det kan vara livsmedels hållbarhet men också förpackningens funktion, utseende, materialåtervinning och förpackningsmaterial.
”Innovationer och samarbeten behövs”
Enligt Järvinen-Teräsvuori är det inte alltid enkelt att utveckla hållbara förpackningar. Exempelvis kan en förpackning ge ett lägre klimatavtryck men samtidigt vara svårare att återvinna:
– I tillägg till våra egna mål, så drivs vårt arbete av konsumenternas förväntningar, landsspecifik lagstiftning och EU-lagstiftning samt ökande avgifter för återvinning och sophantering. Innovationer och samarbeten behövs för att göra förpackningar mer hållbara på flera plan.
Köttbullar i ny förpackning
Företaget uppger att deras plastanvändning mellan åren 2017 och 2019 redan har minskat med ungefär 1.5 miljoner kilo. I Sverige har de genom åren packat om köttfärsen, från plasttråg till rullpack. Och under 2018 fick en av Scans profilprodukter, Mamma Scans köttbullar, en ny återförslutningsbar förpackning.