Livsmedelsföretag satsar på fossilfritt i plastskålar

PUBLICERAD: 28 september 2021
UPPDATERAD: 24 januari

 

Elna Hallgard, utvecklingschef hos Orkla. Foto: Pressbild

Orkla Sverige väljer att skifta till biobaserad plast i enportionsförpackningarna för tre av sina varumärken.
– Vår vardagskonsumtion har stor påverkan på vår förmåga att uppnå klimatmålen och sju av tio svenskar uppger att de vill köpa hållbara produkter, säger utvecklingschef Elna Hallgard hos Orkla Foods Sverige.

De nya transparenta plastskålarna används för frysta enportionsfärdigrätter och är tillverkade av 100 procent biobaserad polypropylen (PP). Istället för fossil olja i tillverkningen av enportionsskålarna använder Orklas förpackningsleverantör nu rapsolja i motsvarande mängd, en så kallad massbalanslösning, enligt Orkla Sverige.

Halverar påverkan

Förpackningarna ska ge ett halverat klimatavtryck jämfört med fossil plast. En total minskning med 270 ton koldioxid per år. Elna Hallgard, utvecklingschef inom förpackningsområdet på Orkla Foods.

– Vår vardagskonsumtion har stor påverkan på vår förmåga att uppnå klimatmålen och sju av tio svenskar uppger att de vill köpa hållbara produkter. När vi lanserar fossilfria enportionsskålar där plasten har ett halverat klimatavtryck gör vi det enklare att göra klimatsmarta val.

Börjar med ett varumärke

Från och med vecka 39 blir lunchrätter från Anamma först ut på marknaden med de nya skålarna. Övriga en-portionsrätter från Orkla, varumärkena Felix och Paulúns, kommer med tiden också gå över till de nya förpackningarna, meddelar företaget.

Livsmedelsföretaget har ett uppsatt mål att alla deras förpackningar ska kunna materialåtervinnas och vara gjorda av förnyelsebart eller återvunnet material senast 2025.

 

 

Läs vidare

eNafta minskar plastens koldioxidbildande

Amerikanska Infinium är världens första leverantör av kommersiella volymer av eNafta, ett hållbart drop-in-alternativ till traditionell fossilbaserad nafta. Det gör det möjligt att minska koldioxidgenereringen och att minska skadliga CO2-utsläpp globalt till exempel vid tillverkning av plast.
Borealisx

VTT startar projekt för energieffektiv tillverkning av fiberbaserade produkter

Finska VTT är på hugget. Häromdagen kunde vi berätta om ett projekt för att ta fram plastråvara ur återvunnen koldioxid. Nu startar man ett projekt som bland annat ser på hur man ska utveckla hållbara alternativ för kartongförpackningar.
VTT energi-900x600

Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar

En forskargrupp vid universitet i spanska Jaén har framställt en bioplast baserad på beskärningsrester från olivträd. Bioplasten kan formsprutas och extruderas och är lämplig till livsmedelsförpackningar.
Olivx

Finskt projekt omvandlar biobaserad koldioxid till plastråvara

År 1994 kom filmen Forrest Gump som blev en stor framgång. Trettio år senare kommer Forest CUMP, som inte är en film men ett finskt projekt för att bearbeta infångad koldioxid till föreningar som kan ersätta fossila råvara i plastprodukter och kemikalier. Blir det lika framgångsrikt som filmen?
VTTx

Senaste nytt

Glassigt samarbete med Paristema

Genom ett nytt samarbete mellan glassgiganten Häagen-Dazs och Paramount släpps nu en limiterad glasskollektion signerad illustratören Erica Jacobson. Den nya designen går under namnet Emily in Paris och är inspirerad av Netflix-serien med samma namn. Det skriver Cap&Design.
Hägenx

InterSystem satsar i Finland

Efter framgångsrika etableringar i Norge och Danmark satsar nu InterSystem även i Finland.
Finland_InterSystem palletizerx

Det händer på Scanpack: Varför vi behöver sluta demonisera förpackningsmaterial

Miljöexperten Mark Shayler, som har designat allt från vägar och bostadsområden till apparater, elektronik och förpackningar, delar med sig av sina insikter. Med mottot "det finns inga dåliga material, bara dåliga system", utforskar han orsakerna bakom den nuvarande klimatkrisen. Men framför allt – hur vi kan övervinna den.
mark high resx

Det händer på Scanpack: Så ska svensk förpackningsindustri agera för en säkrare framtid!

Hur kan svensk förpackningsindustri stå stark och växa i en föränderlig värld? Genom att vara förberedd, så klart. Från risk- och sårbarhetsanalys till anpassning av affärsmodell och avtal. För omvärlden kommer att fortsätta gunga. Det kommer Johan Sjöberg, Ansvarig för säkerhets- och försvarspolicy på Svenskt Näringsliv, att berätta mer om på Scanpack den 24 oktober.
Johansjobergx