Orkla Sverige väljer att skifta till biobaserad plast i enportionsförpackningarna för tre av sina varumärken.
– Vår vardagskonsumtion har stor påverkan på vår förmåga att uppnå klimatmålen och sju av tio svenskar uppger att de vill köpa hållbara produkter, säger utvecklingschef Elna Hallgard hos Orkla Foods Sverige.
De nya transparenta plastskålarna används för frysta enportionsfärdigrätter och är tillverkade av 100 procent biobaserad polypropylen (PP). Istället för fossil olja i tillverkningen av enportionsskålarna använder Orklas förpackningsleverantör nu rapsolja i motsvarande mängd, en så kallad massbalanslösning, enligt Orkla Sverige.
Halverar påverkan
Förpackningarna ska ge ett halverat klimatavtryck jämfört med fossil plast. En total minskning med 270 ton koldioxid per år. Elna Hallgard, utvecklingschef inom förpackningsområdet på Orkla Foods.
– Vår vardagskonsumtion har stor påverkan på vår förmåga att uppnå klimatmålen och sju av tio svenskar uppger att de vill köpa hållbara produkter. När vi lanserar fossilfria enportionsskålar där plasten har ett halverat klimatavtryck gör vi det enklare att göra klimatsmarta val.
Börjar med ett varumärke
Från och med vecka 39 blir lunchrätter från Anamma först ut på marknaden med de nya skålarna. Övriga en-portionsrätter från Orkla, varumärkena Felix och Paulúns, kommer med tiden också gå över till de nya förpackningarna, meddelar företaget.
Livsmedelsföretaget har ett uppsatt mål att alla deras förpackningar ska kunna materialåtervinnas och vara gjorda av förnyelsebart eller återvunnet material senast 2025.