Levererar kartong till skid-VM i Falun

PUBLICERAD: 5 februari 2015
UPPDATERAD: 24 januari

Stora Enso är en av de internationella sponsorerna vid skid-VM i Falun. Under tävlingarna delar VM-organisationen, Falun2015, ut presenter till alla tävlande och medierepresentanter. Dessa gåvor kommer att vara förpackade i presentförpackningar tillverkade av kartong från Fors Bruk utanför Avesta i Dalarna.

– Det är viktigt för oss att vi har en förpackning till våra presenter som knyter an till Dalarna och som är tillverkad av ett miljövänligt material. En av våra målsättningar är att vi ska bli det mest miljövänliga skid-VM som någonsin arrangerats. Därför passar förpackningarna gjorda i kartong från Fors Bruk utmärkt till våra presenter, säger Sven von Holst, vd för Falun2015.

Fors Bruk är en världsledande tillverkare av kartong till förpackningar för bl a livsmedel och läkemedel. Brukets kunder finns över hela världen och med sina drygt 500 medarbetare är de en stor och betydelsefull arbetsgivare i regionen.
– Vi är givetvis oerhört stolta och glada över att leverera kartong till presentförpackningen för skid-VM. Det är en stor ära för oss och vi ser det som ett hedersuppdrag. Det ger oss bra exponeringsmöjligheter, då en stor del av sportvärldens blickar är riktade mot Falun under skid-VM, säger Cecilia Carter, platschef Stora Enso Fors Bruk.

Själva designen och utformningen av förpackningen är skapad genom ett nära samarbete mellan Stora Enso, VM-organisationen och Kartongbolaget, som även tryckt och tillverkat förpackningen.
– Vi har skapat en förpackning som känns innovativ och exklusiv, samtidigt som den är tålig och exponerar produkterna som placeras i den på ett tilltalande sätt. Kartongkvaliteten Performa White från Fors Bruk har en optimal tryckbarhet och fungerar utmärkt till denna presentförpackning, säger Joakim Johansson, VD och ägare, Kartongbolaget.

Förpackningen är rektangulär och består av tre delar. Genom att drar isär förpackningens långsidor öppnas förpackningen. Grundfärgen går i en ljusblå ton och de karateristiska penseldragen för skid-VM täcker en stor del av förpackningen.
– ”Penseldragen visar att skid-VM är ett evenemang fyllt av energi, kraft och fart. De är också en symbol för den innovations- och skapandekraft som finns i Dalarna, säger Sven von Holst.

Ambitionen att vara nytänkande och prioritera hållbarhetsfrågor är något som både Stora Enso och Falun2015 har gemensamt. Likaså är båda parter intresserade av att visa upp att Dalarna är en attraktiv region.

Vilka gåvor som kommer att förpackas i de 3000 presentförpackningarna är inte officiellt. Det ska förbli en överraskning för de som ska ta emot dem under skid-VM i Falun 18 februari-1 mars.
Stora Enso - Cecilia Carter

Cecilia Carter, platschef, Stora Enso Fors Bruk visar upp den officiella presentförpackningen för skid-VM i Falun, som är tillverkad av kartong från Fors Bruk.

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx