Lättare förpackningskartong

PUBLICERAD: 12 december 2013
UPPDATERAD: 24 januari

Stora Enso Tambrite_low

Stora Enso minskar basvikten på sin Tambrite förpackningskartong för att förbättra dess effektivitet och miljömässiga egenskaper. Tack vare ny produktutveckling garanteras att kartongernas körbarhet, styvhet, tryckresultat och förpackningsegenskaper förblir lika bra som förut.

Tambrite är ett välkänt kartongvarumärke bland de europeiska konverterarna och är utbrett inom läkemedels-, mat-, choklad- och konfektyrförpackning. Kartongens minskade basvikt ger fördelar genom hela leveranskedjan genom lägre materialåtgång, lägre vikt under lagerhållning och transport, mindre förpackningsavfall och avgifter samt ett lägre koldioxidavtryck.

-Tambrite kommer att vara ett effektivare och mer miljövänligt val än någonsin tidigare. Samtidigt kommer det att erbjuda utmärkta egenskaper för de mest krävande tillämpningarna, till exempel läkemedelsförpackningar med laser- eller inkjettryck eller punktskrift. Vi presenterar Tambrite som ett förstahandsval för varumärkesägare inom läkemedel, mat och choklad som vill ha utmärkta förpackningsegenskaper och värde för pengarna, säger Öystein Aksnes, General Packaging Segment Director på Stora Enso.

Tambrite tillverkas vid Stora Ensos bruk i Imatra i Finland. Bruket kommer gradvis att introducera den nya, lägre ytvikten i sin produktion för att möjliggöra en smidig övergång och flexibla kartongleveranser till alla kunder som använder Tambrite i sina förpackningar. Stora Ensos nya ledningssystem för leveranskedjan och effektiva arkservice garanterar snabba kartongleveranser enligt kundernas individuella krav.

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Här är de nominerade i Packnorth Award 2023

mirko-fabian-htm4OxeJaC0-unsplash

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx