Lär dig mer om en unik testmetod för konsumentvänliga förpackningar på Scanpack

PUBLICERAD: 13 september 2024
UPPDATERAD: 12 september
Vi vet alla hur svårt det kan vara att öppna en förpackningar även om man inte har en funktionsnedsättning.

Reumatikerförbundets Kristina Heilborn kommer tillsammans med Industridesignern och professorn i inkluderande design, Lena Lorentzen, att stå på scenen på Scanpack och berätta om Easy to use, en unik testmetod för konsumentvänliga förpackningar som om allt går bra ger en certifiering.

Förpackningars hanterbarhet kan vara avgörande för om en kund blir nöjd med köpet eller inte. Det är därför både smart och kostnadseffektivt att involvera de strängaste kravställarna tidigt i designprocessen. Speciellt med tanke på att den köpstarka gruppen äldre konsumenter växer. Om förpackningen är funktionell och lätt att använda för människor med nedsatt handfunktion är den generellt sett bra för alla konsumenter.

Easy to use är en unik testmetod för att avgöra om förpackningar är användarvänliga. Detta eftersom testen genomförs av personer som har nedsatt handfunktion. Godkända förpackningar certifieras som Easy to use av Reumatikerförbundet. Några företag som valt att testa produkter är Ecolean, Essity, Nolato Cerbo och Tetra Pak.

Easy to use certifieringen, är baserat på hanteringstester av förpackningar och produkter med personer som har nedsatt handfunktion. Metoden är vetenskapligt granskad och publicerad.

Den bygger på att 20 personer med diagnostiserad nedsatt handfunktion genomför varje hanteringsmoment hos den aktuella förpackningen eller produkten. De bedömer hur det var att utföra momentet på en 6-gradig skala från “Kan inte genomföra momentet”, “Mycket svårt”, “Ganska svårt”, Varken svårt eller lätt” Ganska lätt” och ”Mycket lätt”.

De bedömer också sina funktioner i händerna och sin förmåga att använda de vanligaste greppen. Resultaten från handbedömningarna kalibreras mot en referensgrupp på över 100 personer med nedsatt handfunktion.
Är snittet av den aktuella testgruppen bättre i händerna än referensgruppen sänks deras bedömning av förpackningen motsvarande och om de är sämre höjer den i stället. Därför blir det i princip alltid referensgruppen som bedömer och därmed rättvist mellan olika testomgångar.

För att testresultatet ska bli tillförlitligt kalibreras testgruppens gemensamma bedömning av produkten i fråga mot en referensgrupp på över hundra personer med samma typ av funktionsnedsättning. För att förpackningen ska certifieras måste alla hanteringsmoment i resultatet nå “Varken eller” eller lättare.

Den 25 oktober klockan 09.30 kan du lära dig mer om detta på Packaging Plaza på andra våningen på mässan.

 

Läs vidare

Arbetet bakom det goda ledarskapet enligt Gerhard Bley

Gerhard Bley, VD på Norrmejerier tillika författare och föreläsare inom ämnet empatiskt ledarskap, gästar Scanpacks jubileumsscen, Packaging Plaza. Han vet mycket om ett holistiskt synsätt, och vilka krafter det kan skapa i en organisation. Men jobbet gör sig inte självt. Det kräver en mogen ledare som arbetar utifrån den mjuka variabeln, för att på så vis skapa tillit och trygghet.
Gerhard Bley_foto Elin Bergex

Det händer på Scanpack: Varför vi behöver sluta demonisera förpackningsmaterial

Miljöexperten Mark Shayler, som har designat allt från vägar och bostadsområden till apparater, elektronik och förpackningar, delar med sig av sina insikter. Med mottot "det finns inga dåliga material, bara dåliga system", utforskar han orsakerna bakom den nuvarande klimatkrisen. Men framför allt – hur vi kan övervinna den.
mark high resx

Det händer på Scanpack: Så ska svensk förpackningsindustri agera för en säkrare framtid!

Hur kan svensk förpackningsindustri stå stark och växa i en föränderlig värld? Genom att vara förberedd, så klart. Från risk- och sårbarhetsanalys till anpassning av affärsmodell och avtal. För omvärlden kommer att fortsätta gunga. Det kommer Johan Sjöberg, Ansvarig för säkerhets- och försvarspolicy på Svenskt Näringsliv, att berätta mer om på Scanpack den 24 oktober.
Johansjobergx

Framtidens pappersframställning hänger på en droppe vatten

Ny forskning visar att vi kan öka antalet gånger papper kan återvinnas, vilket kan revolutionera pappersindustrin.
björn sjöstrandx

Senaste nytt

FrontPac belönades i Smart Industri 2024

I onsdags var FrontPac en av fyra finalister till Kungliga Ingenjörsakademins pris Smart Industri 2024. Urvalet var flera hundra företag som sedan blev fyra finalister. I juryn satt Scania, Volvo, Siemens, Wallenberg, KTH mfl. FrontPac kunde glädjas åt en andraplats och ett hedersomnämnade.
FrontPacx

Xerox och Taktiful pushar gränserna för digital förädling

Xerox Holdings Corporation och Taktiful Software Solutions meddelar att de har för avsikt att bilda ett nytt strategiskt partnerskap för att utöka bådas närvaro på marknaden för digital förädling.
xeroxx

Avantium och Plastipak i samarbetsavtal om polyetenfuranoat (PEF)

Polyetenfuranoat (PEF) är ett material som varit omtalat i ett antal år. Ett spännande biomaterial med egenskaper som överträffar PET både när det gäller barriär och styrka. För några år sedan var kemijätten BASF en del av utvecklingen av materialet tillsammans med nederländska Avantium, men samarbetet upphörde och utvecklingen försenades. Nu är materialet på väg ut på marknaden.
pef-bottle-toppx

Stora Enso startar produktionsenhet för torrformning av fiber i Skene

Stora Enso som har ett licensavtal med PulPac har beslutat sig för att starta en produktionsenhet för produktion via torrformning av fiber. Placeringen är Skene i Västra Götaland.
Pulpac stor ex