Lär dig mer om en unik testmetod för konsumentvänliga förpackningar på Scanpack

PUBLICERAD: 13 september 2024
UPPDATERAD: 12 september
Vi vet alla hur svårt det kan vara att öppna en förpackningar även om man inte har en funktionsnedsättning.

Reumatikerförbundets Kristina Heilborn kommer tillsammans med Industridesignern och professorn i inkluderande design, Lena Lorentzen, att stå på scenen på Scanpack och berätta om Easy to use, en unik testmetod för konsumentvänliga förpackningar som om allt går bra ger en certifiering.

Förpackningars hanterbarhet kan vara avgörande för om en kund blir nöjd med köpet eller inte. Det är därför både smart och kostnadseffektivt att involvera de strängaste kravställarna tidigt i designprocessen. Speciellt med tanke på att den köpstarka gruppen äldre konsumenter växer. Om förpackningen är funktionell och lätt att använda för människor med nedsatt handfunktion är den generellt sett bra för alla konsumenter.

Easy to use är en unik testmetod för att avgöra om förpackningar är användarvänliga. Detta eftersom testen genomförs av personer som har nedsatt handfunktion. Godkända förpackningar certifieras som Easy to use av Reumatikerförbundet. Några företag som valt att testa produkter är Ecolean, Essity, Nolato Cerbo och Tetra Pak.

Easy to use certifieringen, är baserat på hanteringstester av förpackningar och produkter med personer som har nedsatt handfunktion. Metoden är vetenskapligt granskad och publicerad.

Den bygger på att 20 personer med diagnostiserad nedsatt handfunktion genomför varje hanteringsmoment hos den aktuella förpackningen eller produkten. De bedömer hur det var att utföra momentet på en 6-gradig skala från “Kan inte genomföra momentet”, “Mycket svårt”, “Ganska svårt”, Varken svårt eller lätt” Ganska lätt” och ”Mycket lätt”.

De bedömer också sina funktioner i händerna och sin förmåga att använda de vanligaste greppen. Resultaten från handbedömningarna kalibreras mot en referensgrupp på över 100 personer med nedsatt handfunktion.
Är snittet av den aktuella testgruppen bättre i händerna än referensgruppen sänks deras bedömning av förpackningen motsvarande och om de är sämre höjer den i stället. Därför blir det i princip alltid referensgruppen som bedömer och därmed rättvist mellan olika testomgångar.

För att testresultatet ska bli tillförlitligt kalibreras testgruppens gemensamma bedömning av produkten i fråga mot en referensgrupp på över hundra personer med samma typ av funktionsnedsättning. För att förpackningen ska certifieras måste alla hanteringsmoment i resultatet nå “Varken eller” eller lättare.

Den 25 oktober klockan 09.30 kan du lära dig mer om detta på Packaging Plaza på andra våningen på mässan.

 

Senaste nytt

Paul Jenkins och julkalendrar nyheter i Packnorth Award 2025

Nu har portarna öppnats för bidrag till Nordens största förpackningstävling Packnorth Award. Vi tar en titt på årets nytillkomna kategorier och pratar med brittiska ThePackHubs vd Paul Jenkins, som är det nya internationella tillskottet i jurygänget. Vilka trender ser han? Och hur kommer den nya PPWR-förordningen att påverka branschen?
top-9

Elopak blir delägare i Blue Ocean Closures

Elopak investerar nu i Blue Ocean Closures och blir delägare i den svenska start-upen som producerar fiberbaserade förslutningar. Elopak får också rättigheterna till att marknadsföra, sälja och distribuera Blue Ocean Closures förslutningar globlat för takåsförpackningar.
BOC

Rottneros varslar personal efter vinstvarning

Förra veckan gick Rottneros ut med en vinstvarning på grund av allt högre råvarupriser, världsmarknadens vikande efterfrågan på mekanisk massa och en allt svagare dollarkurs. Nu varslar koncernen 47 personer där de flesta som påverkas jobbarpå Rottneros Bruk i Sunne.
Rottneros

Leksands Knäckebröd uppdaterar förpackningsdesignen

Leksands Knäckebröd uppdaterar design och logga på alla sina förpackningar. Det ska bli tydligare att brödet är bakat i Leksand av ett familjeföretag sedan sex generationer. De nya förpackningarna kommer också att visa brödet mer och lyfta fram att bageriet är bäst i klassen på hållbarhet.
Leksandx

Läs vidare

Packnews nummer 5 - gratisläsning om vad som hände på Scanpack

Packnews nummer 5 i år är en annorlunda utgåva ur två aspekter. Dels finns tidningen bara i digitalt format, öppen för alla att läsa utan kostnad, dels handlar den enbart om vad som hände på Scanpack 2024 och vilka som vann och vilka som inte hade samma framgång i Packnorth Award. Du får hela 75 sidor läsning om detta.
Packnews-5_24-mailchimp-header

Ökad hållbarhet via absorberare

Det pratas mycket hållbarhet i branschen nu för tiden. Du handlar det mest om att materialminimera, gå mot monomaterial eller designa rätt. Ett sätt att göra en produkt mer hållbar är att använda fuktabsorberare. Företaget Super Dry hade ett par nyheter på det området i sin monter på Scanpack.
Super Dryx

Trots krig och elände håller ukrainska Sirius Extrusion igång leveranserna

Packnews fick besök i montern på Scanpack av Nataliia Saievych. Hon är chef för utrikeshandel hos det ukrainska företaget Sirius Extrusion och ville i stort sett bara berätta att de lever och kämpar på med produktionen av sträckfilm, barriärfilm, film för sträckhuvar samt tryck.
Ukrainax

Mared ser förpackningar som ett tydligt satsningsområde

I Mareds monter på Scanpack träffade vi Tony Douhàn som har lång erfarenhet i förpackningsindustrin men bara runt nio månader hos Mared. Hans roll i företaget är att jobba med den satsning som Maredkoncernen gör mot förpackningssektorn.
Mared