Lär dig hur 3d-skrivare används i industrin

PUBLICERAD: 2 november 2017
UPPDATERAD: 24 januari
AM-dagen med fokus på additiv tillverkning går av stapeln den 7 december på Kistamässan.
Tredimensionella utskrifter, eller 3d-utskrifter, är på stark frammarsch i Sverige. Tidigare användes 3d-skrivarna främst för att ta fram prototyper på nya produkter, men idag handlar majoriteten av investeringarna om renodlad produktion. Det uppmärksammar vår systertidning 3dp.se, på konferensen AM-Dagen, den 7 december på Kistamässan.
AM-Dagen står för Additive Manufacturing, eller additiv tillverkning på svenska. Det är så 3d-skrivarna fungerar, de adderar material lager för lager. Under konferensen får du ta del av allt från digitaliseringen av industrin enligt konceptet Industri 4.0, till affärsnyttan med 3d-skrivartekniken. Lär dig hur experter gör, vilka material du kan använda och hur du designar produkter som ska skrivas ut i 3d. 
Ett bra exempel på hur 3d-skrivartekniken kan användas som ett produktionsverktyg är Swedish Matchs lyxsnus General Kardus, som släpps årligen i ny smak och i begränsad upplaga. I år samarbetade man med Hernö Gin och skrev ut dosan i 3d, en upplaga på 1500 exemplar. 
Själva dosan, eller kardusen, är formgiven av industridesignbyrån Teenage Engineering. De använder själva 3d-skrivarteknik i sin produktutveckling. Produktionen står dock servicebyrån Acron i småländska Anderstorp för. Både dosor och lock är utskrivna i PA i Acrons SLS-maskiner. Därefter har de infärgats i företagets egenutvecklade färgprocess. Finishen är mattsvart.
Andra exempel på hur tekniken kan användas är för att skriva ut monteringsverktyg och reservdelar inhouse. Fördelarna är högre flexibilitet, högre upptid på utrustning och mindre beroende av reservdelshantering.
Läs mer om 3d-skrivarkonferensen AM-Dagen här, http://3dp.se/amdagen

Läs vidare

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2

Analys: Så blir pappersmarknaden 2023

Fjolåret präglades av stor turbulens på pappersmarknaden och flera tillverkare har aviserat att de ställer om till förpackningsproduktion. IGEPA:s försäljningschef Flemming Friche ger sin analys om situationen på pappersmarknaden. Vad händer med priserna år 2023?
LesseboPaper_01

Svenska vinnare i Worldstar

Den globala förpackningstävlingen Worldstar är avgjord och i 2023 års upplaga kammade tre svenska företag hem priser.
Worldstar-kollage

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x