Komposterbart monomaterial med syrebarriär

PUBLICERAD: 23 september 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Förpackningsmaterialet med barriärskydd är framtaget av Ahlstrom Munksjö. Foto: Pressbild

Ahlstrom Munksjö har utvecklat PureBarrier. Ett monomaterial av 100 procent cellulosafiber med egenskaper som ger barriärskydd mot gas och syre.

Det nya monomaterialet är komposterbart och bygger på PureBarrier-tekniken som ger syre- och gasbarriäregenskaper samt naturlig våtstyrka. Det handlar om ett fettresistent pappersbaserat förpackningsmaterial som inte innehåller några lösa fibrer eller tillsatta kemikalier. Produkten kan värmeförseglas med en biopolymer. Det gör den lämplig för ett obegränsat antal förpackningsapplikationer och som ett alternativ till icke förnybara förpackningsprodukter med syrebarriär, skriver Ahlstrom Munksjö i ett pressmeddelande.

– Genom att utbilda marknaden på tillgängliga pappersbaserade förpackningsalternativ uppmuntrar vi globala branschintressenter att överväga fiber- och pappersbaserade alternativ där plast och icke-förnybara material används idag, säger Brian Oost, vice vd för Ahlstrom-Munksjö affärsområde inom förpackningspapper.

Det fettresistenta förpackningspapperet är komposterbart. Foto: Pressbild

Enligt Ahlstrom Munksjö används PureBarrier redan på den kommersiella marknaden, till exempel som lock för kaffekapslar till espresso- och kaffemaskiner. För närvarande håller produkten på att utvärderas för olika hälso- och skönhetsprodukter.

PureBarrier har certifierats med Forest Steward Councils standarder OK Compost HOME och OK Compost. Det är ett kvitto på att materialet går att kompostera hemma och i industrianläggningar.

– Syrebarriäregenskaper utgör en betydande teknisk utmaning för fibrösa material eftersom de har en porös struktur till sin natur”, säger Noël Cartier, vice president för företagets forskning och utveckling. Han tillägger att flera års forskning ligger bakom  för att utveckla och patentera monomaterialet med dess syrebarriär.

 

 

Läs vidare

Sulapacs biomaterial i lyxiga franska kosmetikaförpackningar

Finska Sulapac Oy med sitt uppmärksammade egenutvecklade biomaterial, som ersätter oljebaserad plast, fortsätter sin satsning inom kosmetikområdet, nu senast med en serie lyxiga förpackningar i ett samarbete med franska företag.
sulapac-lock-utvaldx

Nestes bioråvara blir till bioPET-flaskor hos japanska Suntory

Den finska petroleumkoncernen Neste har inlett samarbete med japanska dryckesföretaget Suntory om produktion av dryckesflaskor i biobaserad PET. Ytterligare två andra företag ingår i samarbetet.
neste-suntory-utvaldx

Bioplastproduktionen tar fart igen

I samband med sin årliga konferens i Berlin presenterade European Bioplastics 2023 års statistik plus prognos för marknadsutvecklingen under tiden fram till år 2028.
bow

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x