Komposterbart monomaterial med syrebarriär

PUBLICERAD: 23 september 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Förpackningsmaterialet med barriärskydd är framtaget av Ahlstrom Munksjö. Foto: Pressbild

Ahlstrom Munksjö har utvecklat PureBarrier. Ett monomaterial av 100 procent cellulosafiber med egenskaper som ger barriärskydd mot gas och syre.

Det nya monomaterialet är komposterbart och bygger på PureBarrier-tekniken som ger syre- och gasbarriäregenskaper samt naturlig våtstyrka. Det handlar om ett fettresistent pappersbaserat förpackningsmaterial som inte innehåller några lösa fibrer eller tillsatta kemikalier. Produkten kan värmeförseglas med en biopolymer. Det gör den lämplig för ett obegränsat antal förpackningsapplikationer och som ett alternativ till icke förnybara förpackningsprodukter med syrebarriär, skriver Ahlstrom Munksjö i ett pressmeddelande.

– Genom att utbilda marknaden på tillgängliga pappersbaserade förpackningsalternativ uppmuntrar vi globala branschintressenter att överväga fiber- och pappersbaserade alternativ där plast och icke-förnybara material används idag, säger Brian Oost, vice vd för Ahlstrom-Munksjö affärsområde inom förpackningspapper.

Det fettresistenta förpackningspapperet är komposterbart. Foto: Pressbild

Enligt Ahlstrom Munksjö används PureBarrier redan på den kommersiella marknaden, till exempel som lock för kaffekapslar till espresso- och kaffemaskiner. För närvarande håller produkten på att utvärderas för olika hälso- och skönhetsprodukter.

PureBarrier har certifierats med Forest Steward Councils standarder OK Compost HOME och OK Compost. Det är ett kvitto på att materialet går att kompostera hemma och i industrianläggningar.

– Syrebarriäregenskaper utgör en betydande teknisk utmaning för fibrösa material eftersom de har en porös struktur till sin natur”, säger Noël Cartier, vice president för företagets forskning och utveckling. Han tillägger att flera års forskning ligger bakom  för att utveckla och patentera monomaterialet med dess syrebarriär.

 

 

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x