Kraftig ökning av plastförpackningar till återvinning

PUBLICERAD: 24 mars 2014
UPPDATERAD: 24 mars

Statistiken för 2013 vad gäller insamlade förpackningar och tidningar från hushåll är nu klar. Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) driver återvinningsstationer i hela Sverige, från Ystad till Haparanda, och subventionerar insamling från 1,2 miljoner hushåll. Statistiken presenteras på FTI:s hemsida och redovisas per kommun och invånare.

19,5 kilo av förpackningar av glas per person lämnades åter 2013 (att jämföras med 19,11 kilo år 2012). För pappersförpackningar landade den på 12,4 (11,92) kilo, plastförpackningar på 5,7 (4,87), metallförpackningar på 1,59 (1,54) och för tidningar på 31,5 (34,55) kilo. Detta är en ökning för samtliga materialslag, förutom tidningar. För förpackningar av glas är, likt tidigare år, även materialet från verksamheter medräknat.

–  Vi är mycket glada för den kraftiga ökningen av plastförpackningar som vi fått in, säger Kent Carlsson, vd på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen. Dels därför att det nationella målet för återvinningsgrader hittills kvarstått att nå. Men dels, och framför allt, för den nytta i minskad koldioxidutsläpp varje förpackning gör när den återförs till nytt material, istället för att ta upp mer olja ur jordskorpan.

Läs vidare

Svensk Plaståtervinning växlar upp klimatarbetet

Svensk Plaståtervinning har anställt Linnea Granström som ny klimat- och miljöstrateg.
Linnea

Svensk Plaståtervinning skapar paradigmskifte med PCR-material

Svensk Plaståtervinning och Ica lanserar en plastförpackning för tvättmedel med 95 procent återvunnen konsumentplast.
skonaxxc

ABB och Pace i samarbete om koldioxidavskiljning

ABB ingår ett partnerskapsavtal med Pace CCS för att utveckla tekniken för infångning av CO2.
ABB1x

Flergångs istället för engångs för mer hållbara event

Retake är ett demoprojekt med syfte att visa att flergångslösningar kan vara att föredra på till exempel olika event.
Retake

Senaste nytt

Här är de nominerade i Packnorth Award 2023

mirko-fabian-htm4OxeJaC0-unsplash

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx