Konsumenter vill ha grönare picknick

PUBLICERAD: 30 maj 2013
UPPDATERAD: 24 januari

Svanen

Nu är säsongen här då konsumtionen av engångstallrikar, muggar och bestick skjuter i höjden. På picknicken, lunchen i parken, löptävlingen – det finns stort behov av produkter med miljöprofil. Därför har Svanen har tagit fram kriterier för engångsartiklar för mat, något som välkomnas av såväl konsumenter som arrangörer av evenemang.

– Visst är det bättre ur ett livscykelperspektiv att återanvända samma tallrik istället för en engångstallrik. Men det fungerar inte i alla sammanhang och vi vill bidra till att det alltid ska vara möjligt att göra ett bra val för hälsa och miljö, säger Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige.

Svanen ställer krav på att engångsartiklarna ska bestå av förnybara råvaror (90 %) och förbjuder kemikalier som påverkar hälsa och miljö negativt, t ex ftalater, formaldehyd och krom. De måste kunna komposteras eller återvinnas.

– För de producenter som lyckas klara våra krav finns en stor marknad med hälso- och miljömedvetna kunder, det visar våra undersökningar, säger Ragnar Unge.

I en färsk undersökning (YouGov maj 2013) svarade 5 av 10 konsumenter att de tycker att det är viktigt/ mycket viktigt att det ska kunna gå att kompostera eller återvinna engångsartiklar. 34 % av de tillfrågade svarar att det är sannolikt/mycket sannolikt att de skulle välja Svanenmärkta tallrikar, muggar och bestick om det fanns i butiken. Kvinnor och yngre konsumenter (18-34 år) är ännu mer positiva.

Källa: Svanen

 

Läs vidare

Svensk Plaståtervinning växlar upp klimatarbetet

Svensk Plaståtervinning har anställt Linnea Granström som ny klimat- och miljöstrateg.
Linnea

Svensk Plaståtervinning skapar paradigmskifte med PCR-material

Svensk Plaståtervinning och Ica lanserar en plastförpackning för tvättmedel med 95 procent återvunnen konsumentplast.
skonaxxc

ABB och Pace i samarbete om koldioxidavskiljning

ABB ingår ett partnerskapsavtal med Pace CCS för att utveckla tekniken för infångning av CO2.
ABB1x

Flergångs istället för engångs för mer hållbara event

Retake är ett demoprojekt med syfte att visa att flergångslösningar kan vara att föredra på till exempel olika event.
Retake

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx