Konstruktions- och färgändring för nya generationens robotsystem

PUBLICERAD: 23 juni 2014
UPPDATERAD: 24 januari

ABB IRB 2600 - lowRobotsystemen har genomgått stora förändringar de senaste 40 åren och ABB-enheten Robotics har nu, uppdaterat konstruktionen för att bättre motsvara dagens förutsättningar.

  • Ny konstruktion: ”Dynamisk utformning” med unika former
  • Ny färg: Orange ersätts av Graphite White för alla standardrobotar från och med maj 2014
  • Lämplig för samarbete: Den nya konstruktionen signalerar en förändring där människa och robot arbetar tillsammans
  • Ett starkt globalt varumärke: ABB har en unik förmåga att leverera kompletta globala lösningar

År 1974 lanserade ABB världens första eldrivna, mikroprocessorstyrda industrirobot. Under de senaste 40 åren har flera innovationer och enastående förbättringar skett inom robotindustrin. ABB:s produkterbjudande har utvecklats och förändrats dramatiskt, men färgen på våra robotar har fortsatt att vara densamma.

Då, när ABB lanserade robotprodukter som var helt nya på marknaden, var orange en lämplig färg av säkerhetsskäl. Vi ville göra personer medvetna om att de arbetade med kraftfull och potentiellt farlig utrustning. Men tiderna förändras och ABB måste hålla samma utvecklingstakt.

Vi står nu inför ett nytt skede för robotsystem, där människa och robot måste samarbeta. Ny programvara och hårdvara har legat till grund för en ny generation robotar som på ett säkert sätt kan arbeta bredvid människan. Tidigare behövdes en varningsfärg för att hålla människor på behörigt avstånd, men dagens robotar ska vara mer välkomnande.

ABB har dessutom genomgått företagsförändringar. Vi tar till vara på vår förmåga att leverera kompletta globala lösningar och ABB-varumärket är starkare världen över. Tack vare den nya konstruktionen och färgen är det enkelt att identifiera våra robotar som ABB-produkter.

– Idag lanserar vi en modernare konstruktion som är bättre anpassad för samarbete. Vi kallar denna nyhet för ”Dynamisk utformning”, säger Stefan Drakensjö, marknads- och försäljningschef, Robotics i Sverige.

Den bygger på konceptet att ABB tillhandahåller effektiva lösningar för en dynamisk värld. Den nya konstruktionen innebär inte bara en unik utformning utan även en ny färg, Graphite White.

Det bästa exemplet på vår nya konstruktion hittar man hos vår nyligen lanserade IRB 6700-robot. Allt från armens leder till de nya färgerna, robotarnas nya utformning är uppenbar. Från och med maj 2014 kommer ABB:s alla standardrobotar ha den nya färgen Graphite White och varje nytillverkad robot kommer från och med nu att baseras på den dynamiska utformningen. Den traditionella orange färgen kommer att finnas kvar som ett kostnadsfritt alternativ till slutet av 2014, men kunder kommer även fortsättningsvis att kunna beställa robotar i valfri färg.

ABB är stolta över att ha haft ett så stort inflytande på robotutvecklingen under de senaste 40 åren. Med denna moderna, nya konstruktion förbereder vi oss för ytterligare 40 år av enastående innovationer och nära samarbete med våra partner världen över.

ABB är världsledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. ABB-koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har ungefär 150 000 medarbetare.

ABB:s enhet Robotics är en ledande leverantör av industrirobotar, och erbjuder även robotprogramvara, kringutrustning, modulbaserade tillverkningssystem och tjänster för bland annat svetsning, materialhantering, montering, målning, ytbehandling, plockning, packning, palletering och maskinunderhåll. ABB:s huvudmarknader omfattar bil-, plast-, metall-, gjuteri-, elektronik- och maskinverktygsindustrin, samt läkemedels-, livsmedels- och dryckesindustrin. Fokus på problemlösning hjälper tillverkare att förbättra produktiviteten, produktkvaliteten och medarbetarnas säkerhet. ABB har installerat över 200 000 robotar världen över.

Allt enligt ett pressmeddelande från ABB

Läs vidare

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Smart och stark robotserie minskar koldioxidavtrycket

KR Fortec ultra-serien är en nyhet från KUKA, robotar med dubbla länkarmar, som klarar höga vikter utan att själv blir tunga.
FORTECKUKA

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

Så blir Interpack 2023

Vi tittar närmare på Interpack 2023. En fullbokad mässa där totalt 18 hallar fördelas mellan förpackningsbranschens alla olika fokusområden.
Interpack17_JV5342-scaled

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620