Känd falukorv i ny förpackning

PUBLICERAD: 16 september 2021
UPPDATERAD: 24 januari

Förpackningsföretaget Mondi har vässat på att ta fram en ny förpackning till Scans bästsäljande falukorv. Förpackningen består nu av papper och biobaserad plast.

Över åtta miljoner av Scans falukorvar säljs varje år. Nu försvinner plastförpackningen till korvprodukten. Den nya förpackningen, framtagen med hjälp av förpacknings- och pappersföretaget Mondi, består av förnybara material – papper och biobaserad plast.

Barriärpapper till befintlig produktion

Enligt Mondi har förpackningen utmärkt tryckkvalitet och falukorven håller sig fräsch och hel under transport. Papperet tillverkas, bestryks och trycks i Sverige. Själva nyckeln i utvecklingen var att lyckas skapa rätt barriärpapper för användning i Scans redan befintliga produktionslinjer.

Klimatneutralt mål till 2040

Maria Häger, kvalitets och miljödirektör hos HKScan Sweden:

– Barriärpappret från Mondi är en viktig bit i pusslet som gör att vi med stolthet kan presentera den nya, återvinningsbara förpackningen till vår falukorv, som minskar CO2-utsläppet med 70 procent jämfört med den tidigare lösningen. Det här är ett viktigt steg på vår hållbarhetsresa som hjälper oss komma närmare vårt klimatmål, en koldioxidneutral livsmedelskedja till slutet av 2040, säger hon och hänvisar till siffror som mätts upp av IVL Svenska Miljöinstitutet.

Sorteras som papper

Falukorvsförpackningen, som huvudsakligen består av papper, kan sorteras som pappersförpackning i den svenska materialåtervinningen.

Läs vidare

GBGT Box skapar bra atmosfär via hantverk och hållbarhet

GBGT Box har tagit förpackningens rudimentära funktion och upphöjt till en konstform, samtidigt som man behåller ett starkt fokus på hållbarhet.
GBGT-BOX-361x

Förpackning av mikrowell med hög styrka

Metsä Board har designat en lättare presentförpackning av mikrowell med en styrka nära de styva boxlösningar som nu används för premiumprodukter som kosmetika.
micro-fluted-gift-box-cosmeticsx

Burken som avslöjar dig

Vad sägs om burk med juice som också fungerar som lögndetektor? I Kanada är den en realitet nu, om budskapet talar sanning!
12680_pe_keep_it_real_749890x

Fler nominerade i Packnorth Award 2023

Juryn har utsett de nominerade bidragen i årets Packnorth Award 2023. Igår publicerade vi några av de nominerade. Här hittar du fler.
mirko-fabian-htm4OxeJaC0-unsplash

Senaste nytt

Fler smarta och intelligenta förpackningar

Del två av rapporten från  AIPIAs, Active & Intelligent Packaging Industry Association, konferens och utställning i Amsterdam.
AIPIA overzichtx

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

AIPIA etablerar One-stop shop för Smart Food Chain

Det fanns många nyheter på AIPIA, Active & Intelligent Packaging Industry Associations, tolfte konferens i Amsterdam nyligen. Packnews rapporterar.
AIPIA overzichtx

LEGO ersätter plastpåsar med papperspåsar

Hos LEGO pågår arbetet med att ersätta plastpåsar i förpackningar med pappersbaserade. Ett jobb som varit omfattande.
LEGOx