Intresset för 3D-print börjar vakna i förpackningsindustrin

Foto: Anja Degerholm
PUBLICERAD: 25 oktober 2024
UPPDATERAD: 25 oktober
Sander Van Rooijen, Ultimaker, och Mika Jurvanen, 3DVerkstan, var enda utställare inom 3D-printing på Scanpack.

Krones användning av 3D-printing har fått spridning i förpackningsbranschen. Det märkte återförsäljaren 3DVerkstan av som ställde ut på Scanpack tillsammans med leverantören Ultimaker.

I montern rullade en film om Ultimakers kundcase om Krones, som du kan läsa mer om här. En förpackningsgigant som insett fördelarna med 3D-printing för att tillverka både delar och reservdelar till sina produktionslinjer. Många nyfikna besökare stannade till och tittade på filmen och delarna som visades i montern.

– Det har varit ett stort intresse för caset om Krones. Det handlar om att företagen inte vill vara beroende av logistikkedjor som inte fungerar eftersom produktionen inte får stå stilla. Så det finns definitivt ett behov och en möjlighet att spara pengar, säger Sander Van Rooijen, Channel Account Manager på Ultimaker som visade industrimaskinen Factor 4 som lanserades i våras. En maskin som också används av Krones.

Han nämner även andra företag som börjat nyttja 3D-printing för att få produktionen att flyta, som dryckestillverkaren Heineken. Genom att ha ett digitalt bibliotek med filer för de delar som behövs så kan tillverkningen ske lokalt där den behövs. Det innebär att företaget slipper att skicka delen, men framför allt att vänta på att den ska levereras.

Printa formar

3DVerkstan visade även en resin-3D-skrivare från Formlabs med tillhörande efterbehandling. Mika Jurvanen, som är teknisk säljare på 3Dverkstan, berättar att han precis pratat med en besökare som betalar 400 000 kronor för ett enda formverktyg. Det finns alltså mycket pengar att spara.

– Många förstår nog inte vad som är möjligt med 3D-tekniken, säger han och får medhåll av Sander Van Rooijen.

Förutom reservdelar och formverktyg så kan tekniken användas till sådant som slitdelar på till exempel gripdon, med en annan färg för att enkelt kunna se när det är dags att printa nya.

Vad krävs för att förpackningsindustrin ska kunna anamma 3D-printing i större utsträckning?

– Jag tror att det krävs en applikationsexpert på företaget som kan se vilka delar det lämpar sig att printa och räkna på ROI. Det lönar sig kanske inte att printa en del som bara används en gång, men är det slitdelar som behöver bytas 50 gånger per år så kan det göra stor skillnad. Man kan testa med prototyper och även anlita oss för konsultation för att komma igång. Det handlar såklart även om att kunna övertyga ledningen om att 3D-printing är något som är värt att satsa på, säger Sander Van Rooijen.

Ett exempel på ett enkelt verktyg med stor betydelse i produktionen för glasstillverkaren Ben & Jerry’s. Ett spiralformat rör som vänder burken för att kunna trycka på baksidan av förpackningen efter att den fyllts med glass.
I andra änden kommer burken ut vänd åt andra hållet.

Läs vidare

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker

Positivt med överenskommelse om avskogningsförordningen enligt Skogsindustrierna

Den så kallade avskogningsförordningen (EUDR) som EU ville få på plats redan vid årsskiftet, har nu skjutits på framtiden. Den har varit, och är, omdebatterad och från skogsindustrin har det framförts att tiden är för knapp för en implementering. Skogsindustrierna välkomnar att Europaparlamentet och medlemsländerna nu enats om att skjuta fram det.
Skogs

Generellt sett ganska dystert på marknaden enligt Grafiska Företagen

Eva Glückman, vd för Grafiska Företagen, var en av talarna när Svenska Kartongföreningen hade sitt årsmöte på Grand Hotel i Lund nyligen. Hon gav en bild av hur medlemsföretagen ser på konjunkturläget och om man har en positiv eller negativ syn på framtiden.
Evax

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker