Krones användning av 3D-printing har fått spridning i förpackningsbranschen. Det märkte återförsäljaren 3DVerkstan av som ställde ut på Scanpack tillsammans med leverantören Ultimaker.
I montern rullade en film om Ultimakers kundcase om Krones, som du kan läsa mer om här. En förpackningsgigant som insett fördelarna med 3D-printing för att tillverka både delar och reservdelar till sina produktionslinjer. Många nyfikna besökare stannade till och tittade på filmen och delarna som visades i montern.
– Det har varit ett stort intresse för caset om Krones. Det handlar om att företagen inte vill vara beroende av logistikkedjor som inte fungerar eftersom produktionen inte får stå stilla. Så det finns definitivt ett behov och en möjlighet att spara pengar, säger Sander Van Rooijen, Channel Account Manager på Ultimaker som visade industrimaskinen Factor 4 som lanserades i våras. En maskin som också används av Krones.
Han nämner även andra företag som börjat nyttja 3D-printing för att få produktionen att flyta, som dryckestillverkaren Heineken. Genom att ha ett digitalt bibliotek med filer för de delar som behövs så kan tillverkningen ske lokalt där den behövs. Det innebär att företaget slipper att skicka delen, men framför allt att vänta på att den ska levereras.
Printa formar
3DVerkstan visade även en resin-3D-skrivare från Formlabs med tillhörande efterbehandling. Mika Jurvanen, som är teknisk säljare på 3Dverkstan, berättar att han precis pratat med en besökare som betalar 400 000 kronor för ett enda formverktyg. Det finns alltså mycket pengar att spara.
– Många förstår nog inte vad som är möjligt med 3D-tekniken, säger han och får medhåll av Sander Van Rooijen.
Förutom reservdelar och formverktyg så kan tekniken användas till sådant som slitdelar på till exempel gripdon, med en annan färg för att enkelt kunna se när det är dags att printa nya.
Vad krävs för att förpackningsindustrin ska kunna anamma 3D-printing i större utsträckning?
– Jag tror att det krävs en applikationsexpert på företaget som kan se vilka delar det lämpar sig att printa och räkna på ROI. Det lönar sig kanske inte att printa en del som bara används en gång, men är det slitdelar som behöver bytas 50 gånger per år så kan det göra stor skillnad. Man kan testa med prototyper och även anlita oss för konsultation för att komma igång. Det handlar såklart även om att kunna övertyga ledningen om att 3D-printing är något som är värt att satsa på, säger Sander Van Rooijen.