Innovationscenter växer fram

PUBLICERAD: 12 maj 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Nästa år ska ett nytt kunskapscentrum se dagens ljus i småländska Ljungby.

Ett nytt kunskaps- och innovationscenter blir verklighet i småländska Ljungby. Fokus ligger på att utveckla morgondagens plast- och aluminiumförpackningar.

Emballator ska utveckla nya, hållbara material och förpackningar för framtiden med ett nytt innovationscentrum för förpackningslösningar, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Experter och projektledare

Planen är att centret ska vara i drift under 2021, bemannat med projektledare och experter inom polymerteknik och plastkonvertering.

–Ett viktigt fokus blir hållbarhet och livscykelanalyser. Där kommer vi att utveckla alternativa material, inte nödvändigtvis plast. Vi kommer även att söka nya konverteringstekniker för att forma morgondagens förpackningar, säger Ulf Nicklasson.

Utrustning för processer

Arbetet med att bygga upp den fysiska miljön har påbörjats i småländska Ljungby. I innovationscentret kommer det finnas tillgång till processutrustning för formsprutning, formblåsning och extrudering samt mätutrustning för kemiska och mekaniska tester. Nya materiallösningar och lösningar för befintliga applikationer ska utvärderas men målet är också att hitta tillämpningar och produkter som kan hamna inom Emballators produktportfölj.

Ska sammanföra kompetens

Enligt Emballator handlar de nya planerna om att stärka bolagsgruppens erbjudande inom förpackningsindustrin. Visionen är att bli ett erkänt kunskapscentrum dit kunder, leverantörer och samarbetspartner vänder sig för att utveckla förpackningar. Kunderna ska erbjudas utbildningar men också tester och utvärdering av idéer och produkter.

– Varje bolag bedriver idag kundanpassad produktutveckling och det ska vi fortsätta att göra. Men genom att knyta samman vår gemensamma kompetens kan vi erbjuda våra kunder en ännu bättre totallösning, konstaterar vd:n Ulf Nicklasson.

 

 

Läs vidare

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432