Inleder samarbete för kemisk återvinning av förbrukade plastförpackningar

PUBLICERAD: 5 maj 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Återvinningsanläggningen beräknas vara i drift 2025. Foto: Pressbild

Borealis bygger Sveriges första anläggning för kemisk återvinning av plast i Stenungsund. Målet är att skapa Sveriges första kemiska återvinning av förbrukade plastförpackningar från hushåll. I samarbete med Svensk Plaståtervinning ska återvunnen plastråvara kunna användas till bland annat nya förpackningar inom hälso- och sjukvårdsprodukter och livsmedel.

Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning. Foto: Peter Holgersson AB

Den plast som är för komplex för att sortera och återvinna mekaniskt hos Svensk Plaståtervinning i Motala kommer att återvinnas kemiskt på Borealis anläggning som väntas stå klar 2025.

— Världen, och Sverige, behöver öka tempot mot en cirkulär ekonomi. För plastavfall är nyckeln cirkulär återvinning. Det skapas främst genom effektiv sortering där mekanisk återvinning tillämpas i första hand, och kompletteras med kemisk. Site Zero speglar den filosofin och skapar för första gången förutsättningar för att återvinna alla plastförpackningar cirkulärt, även de svåraste laminaten, säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.

Blir nya förpackningar

Enligt Motalaföretaget kommer Borealis kemiska återvinning att ha samma höga kvalitet som den som är producerad av fossil råvara och till exempel ska en förbrukad livsmedelsförpackning kunna användas som livsmedelsförpackning igen. Återvunnen plastråvara på kemisk väg kan komma ifråga för bland annat hälso- och sjukvårdsprodukter och livsmedel. Det handlar om förpackningar med stränga kvalitets- och säkerhetsbestämmelser som inte alltid kan uppfyllas av mekaniskt återvunnet material.

Ökad förpackningsåtervinning

Marcus Kierkegaard, verksamhetschef på Borealis krackeranläggning, säger att det inledda samarbetet med Svensk Plaståtervinning kommer att leda till att de ökar materialåtervinningen av plastförpackningar i Sverige.

— Tillgång till plastavfall är en viktig förutsättning för den anläggning för kemisk återvinning som vi planerar för i Stenungssund. Plastavfallet blir till pyrolysolja som sedan används som råvara i våra fabriker för att tillverka ny plast, som gradvis ersätter fossil råvara. Ett viktigt steg för oss mot ökad cirkularitet av våra produkter. Vi samarbetar också med andra partners för att säkerställa tillräckligt med plastavfall.

Svensk Plaståtervinning i Motala är ett icke vinstdrivande företag och erbjuder insamling och sortering av plastförpackningar i Sverige för verksamheter med producentansvar.

Läs vidare

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x