Inleder samarbete för kemisk återvinning av förbrukade plastförpackningar

PUBLICERAD: 5 maj 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Återvinningsanläggningen beräknas vara i drift 2025. Foto: Pressbild

Borealis bygger Sveriges första anläggning för kemisk återvinning av plast i Stenungsund. Målet är att skapa Sveriges första kemiska återvinning av förbrukade plastförpackningar från hushåll. I samarbete med Svensk Plaståtervinning ska återvunnen plastråvara kunna användas till bland annat nya förpackningar inom hälso- och sjukvårdsprodukter och livsmedel.

Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning. Foto: Peter Holgersson AB

Den plast som är för komplex för att sortera och återvinna mekaniskt hos Svensk Plaståtervinning i Motala kommer att återvinnas kemiskt på Borealis anläggning som väntas stå klar 2025.

— Världen, och Sverige, behöver öka tempot mot en cirkulär ekonomi. För plastavfall är nyckeln cirkulär återvinning. Det skapas främst genom effektiv sortering där mekanisk återvinning tillämpas i första hand, och kompletteras med kemisk. Site Zero speglar den filosofin och skapar för första gången förutsättningar för att återvinna alla plastförpackningar cirkulärt, även de svåraste laminaten, säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.

Blir nya förpackningar

Enligt Motalaföretaget kommer Borealis kemiska återvinning att ha samma höga kvalitet som den som är producerad av fossil råvara och till exempel ska en förbrukad livsmedelsförpackning kunna användas som livsmedelsförpackning igen. Återvunnen plastråvara på kemisk väg kan komma ifråga för bland annat hälso- och sjukvårdsprodukter och livsmedel. Det handlar om förpackningar med stränga kvalitets- och säkerhetsbestämmelser som inte alltid kan uppfyllas av mekaniskt återvunnet material.

Ökad förpackningsåtervinning

Marcus Kierkegaard, verksamhetschef på Borealis krackeranläggning, säger att det inledda samarbetet med Svensk Plaståtervinning kommer att leda till att de ökar materialåtervinningen av plastförpackningar i Sverige.

— Tillgång till plastavfall är en viktig förutsättning för den anläggning för kemisk återvinning som vi planerar för i Stenungssund. Plastavfallet blir till pyrolysolja som sedan används som råvara i våra fabriker för att tillverka ny plast, som gradvis ersätter fossil råvara. Ett viktigt steg för oss mot ökad cirkularitet av våra produkter. Vi samarbetar också med andra partners för att säkerställa tillräckligt med plastavfall.

Svensk Plaståtervinning i Motala är ett icke vinstdrivande företag och erbjuder insamling och sortering av plastförpackningar i Sverige för verksamheter med producentansvar.

Läs vidare

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Ny svensk forskning möjliggör att pappersfiber kan återvinnas fler gånger

Ett av problemen med pappersåtervinning är att fibern blir stelare vid avvattning och torkning vilket kallas förhorning. Detsamma händer också exempelvis disktrasor, vilka blir stelare med tiden. Ny forskning visar hur förhorning sker, kunskap som kommer ge möjlighet att återvinna pappersfibern många fler gånger jämfört med dagens fem till sju gånger.
BjornSjostrand-900

Coca-Cola testar flaskor utan etikett i Storbritannien

Coca-Cola har lanserat ett tillfälligt försök i Storbritannien för att ta bort etiketterna från Spriteflaskorna på 500 ml för att hjälpa till att förenkla återvinningsprocessen.
sprite

Sulapacs biomaterial i lyxiga franska kosmetikaförpackningar

Finska Sulapac Oy med sitt uppmärksammade egenutvecklade biomaterial, som ersätter oljebaserad plast, fortsätter sin satsning inom kosmetikområdet, nu senast med en serie lyxiga förpackningar i ett samarbete med franska företag.
sulapac-lock-utvaldx

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning