Inför pant på plastflaskor

PUBLICERAD: 29 mars 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Orkla Pant
Som en del i sitt hållbarhetsarbete inför Orkla Foods Sverige nu pant på plastflaskor från storsäljarna BOB och FUN Light.

Genom att panta flaskor minskar nedskräpningen i naturen och vi sparar värdefull energi. För att bidra till en bättre miljö på ett effektivt sätt inför därför Orkla Foods Sverige pant på samtliga 31 produkter i dryckessortimentet från varumärkena BOB och FUN Light. Koncentrerade drycker är undantagna från lagkravet att ingå i ett retursystem och valet att ansluta sådana flaskor är därmed frivilligt.

– Som marknadsledande på saft och koncentrerad dryck vill vi ta ansvar och driva utvecklingen av en mer hållbar livsmedelsbransch. Om vi gemensamt lyckas återvinna mer plast i kretsloppet behöver inte lika mycket ny plast produceras, säger Agneta Påander, CSR-direktör på Orkla Foods Sverige.

Sverige är idag ett av världens bästa länder på att panta. Vi är dock inte lika bra på att sortera plastflaskor utan pant och mycket går därför till förbränning. Bara 38 procent av det plastmaterial som når konsument återvinns och blir till nya plastprodukter, medan cirka 84 procent av alla de PET-flaskor som ingår i pantsystemet faktiskt pantas och på så vis blir till ny plast.

– Vi ser väldigt positivt på att en så stor aktör som Orkla Foods Sverige väljer att frivilligt ansluta sig till pantsystemet. Det visar vilken kraft pantmärket har som hållbarhetsmarkör. Vi har haft flera förfrågningar från saftproducenter om att ansluta sig till vårt system, och sedan en tid har det även varit möjligt. Nu ser vi fram emot att tillsammans med Orkla Foods Sverige ytterligare öka återvinningen och få svenskarna att panta mera, säger Bengt Lagerman, vd på Returpack.

I april kommer de nya flaskorna med pantsymbolen att börja synas i butik.

Så mycket energi sparar du när du pantar PET-flaskor:

34 små flaskor motsvarar en varm dusch i 10 minuter
2 flaskor motsvarar att kolla på en långfilm i två timmar
13 flaskor motsvarar att använda en bärbar dator i en månad (75 timmar)
Källa: Returpack

Orkla Foods Sverige tillagar mat och dryck i Sverige med kärlek och omtanke om människor, hav och land. Varumärkena är Abba, Kalles, Felix, BOB, Frödinge, Ekströms, Risifrutti, Grandiosa, Önos, Mrs Cheng’s, Kung Gustaf, Fun Light, Grebbestads, JOKK, Den Gamle Fabrik, Ejderns, Svennes, Hållö, Lucullus, Krögarklass, Limfjord, Anamma, Liva Energi och Paulúns.

Läs vidare

Gin i ståpåse sparar miljö och pengar enligt tillverkaren

Den brittiska ginproducenten 6 O`Clock Gin har lanserat en ståpåse för sitt varumärke London Dry. Bra för miljö och ekonomin säger man.
ginx

Svensk Plaståtervinning växlar upp klimatarbetet

Svensk Plaståtervinning har anställt Linnea Granström som ny klimat- och miljöstrateg.
Linnea

Svensk Plaståtervinning skapar paradigmskifte med PCR-material

Svensk Plaståtervinning och Ica lanserar en plastförpackning för tvättmedel med 95 procent återvunnen konsumentplast.
skonaxxc

ABB och Pace i samarbete om koldioxidavskiljning

ABB ingår ett partnerskapsavtal med Pace CCS för att utveckla tekniken för infångning av CO2.
ABB1x

Senaste nytt

Releaf ser Sverige som en intressant marknad

Tidigare i år berättade vi om det ukrainska företaget Releaf som tillverkar pappersmaterial baserat på fallna löv i städer i Europa. Nu är de på plats på Empack.
Releafx

Mycket händer på Empacks två dagar

I dag slog årets nordiska förpackningsmässa, Empack, upp dörrarna. Under två dagar kommer ett sjuttiotal utställare att visad bredden i förpackningsindustrin.
Empack-header

PacsOn Syd förvärvar PACia

PacsOns satsning i Sydsverige  fortsätter genom att man förvärvar PACia AB i Ystad.
pacson-syd-pacia-2700x1200x

Danone tar bort etiketterna på sina småflaskor

Danone satsar på präglade plastflaskor i Actimelsortimentet.
Danonex