Industrin tar till rättsliga åtgärder mot franskt plastförbud

PUBLICERAD: 24 november 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Det franska lagförslaget berör ett 30-tal plastförpackade frukter och grönsaker. Foto: Pixabay

Franska plastindustrin överklagar franska statens lagförslag att förbjuda plastförpackningar för frukt och grönsaker.

Lagförslaget förbjuder försäljning av färsk frukt och grönsaker som är inslagna i plast och planerades att träda i kraft 1 januari. 37 procent av all frukt och grönt som säljs förpackade i franska butiker, vanligtvis i förpackningar som helt eller delvis består av plast. Lagförslaget berör ett 30-tal frukter och grönsaker, exempelvis bananer, potatis och gurka. Produkter som väger över 1,5 kilo är till en början undantagna från plastförbudet, likaså frukt och grönsaker som säljs i lösvikt.

Plastalliance, som representerar hela den franska plastindustrin, har nu motsatt sig lagförslaget och valt att överklaga. Det skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Enligt Plast Alliance skulle den nya lagen öka matsvinnet och därmed leda till ökade koldioxidutsläpp. Vidare menar organisationen att införandet skulle vara konkurrenshämmande och ge en stor negativ inverkan på hela den franska plastindustrin och även äventyra verksamheterna för aktörer inom frukt- och grönsaksindustrin.

Enligt Plastalliance ser de en rättslig prövning som en möjlighet att verifiera lagligheten av dekretet i förhållande till europeisk lag.

Läs vidare

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x