Industrin tar till rättsliga åtgärder mot franskt plastförbud

PUBLICERAD: 24 november 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Det franska lagförslaget berör ett 30-tal plastförpackade frukter och grönsaker. Foto: Pixabay

Franska plastindustrin överklagar franska statens lagförslag att förbjuda plastförpackningar för frukt och grönsaker.

Lagförslaget förbjuder försäljning av färsk frukt och grönsaker som är inslagna i plast och planerades att träda i kraft 1 januari. 37 procent av all frukt och grönt som säljs förpackade i franska butiker, vanligtvis i förpackningar som helt eller delvis består av plast. Lagförslaget berör ett 30-tal frukter och grönsaker, exempelvis bananer, potatis och gurka. Produkter som väger över 1,5 kilo är till en början undantagna från plastförbudet, likaså frukt och grönsaker som säljs i lösvikt.

Plastalliance, som representerar hela den franska plastindustrin, har nu motsatt sig lagförslaget och valt att överklaga. Det skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Enligt Plast Alliance skulle den nya lagen öka matsvinnet och därmed leda till ökade koldioxidutsläpp. Vidare menar organisationen att införandet skulle vara konkurrenshämmande och ge en stor negativ inverkan på hela den franska plastindustrin och även äventyra verksamheterna för aktörer inom frukt- och grönsaksindustrin.

Enligt Plastalliance ser de en rättslig prövning som en möjlighet att verifiera lagligheten av dekretet i förhållande till europeisk lag.

Läs vidare

Coca-Cola testar flaskor utan etikett i Storbritannien

Coca-Cola har lanserat ett tillfälligt försök i Storbritannien för att ta bort etiketterna från Spriteflaskorna på 500 ml för att hjälpa till att förenkla återvinningsprocessen.
sprite

Sulapacs biomaterial i lyxiga franska kosmetikaförpackningar

Finska Sulapac Oy med sitt uppmärksammade egenutvecklade biomaterial, som ersätter oljebaserad plast, fortsätter sin satsning inom kosmetikområdet, nu senast med en serie lyxiga förpackningar i ett samarbete med franska företag.
sulapac-lock-utvaldx

easyJet tar höjd för mindre utsläpp via återanvändning

Det brittiska flygbolaget easyJet, implementerar ett initiativ för att utrusta sina piloter och kabinpersonal, totalt 14 000 personer, med återanvändbara koppar och bestick efter ett framgångsrikt försök.
easy

Svensk whiskyproducent först ut med att skrota ytterförpackningar

Från och med i februari fasar det framåtlutade destilleriet Agitator ut ytterförpackningarna kring alla sina whiskyprodukter. I och med det blir man först i landet och utmanar de stora dryckesföretagen globalt. “Vi har samma attityd till hållbarhet som vi har till whiskyproduktion”, säger destillerichefen Oskar Bruno.
agitatorx

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x