Industriell modell av inkjetprinter för wellpapp

PUBLICERAD: 19 oktober 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Nya PKG 1300i, här med system både för iläggare och avläggare. Foto: Pressbild

Konica Minolta lanserar andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i. Premiärvisningen skedde på American LabelExpo. Med erfarenheter från PKG 675i har Konica Minolta löst några av dess problem och implementerat ett antal tillval i en helt ny maskin.

Den största förändringen är möjligheten att skriva ut på både wellpapp och vit kartong. Tryck på vit kartong kräver IR-torkning, eftersom färgen inte absorberas tillräckligt snabbt på den behandlade ytan. Torkningen med infrarött är dock valfri och kan utelämnas.

Det är genom att byta från kontinuerliga bläckstråleskrivhuvuden till HP:s termiska PageWide-skrivhuvuden som denna möjlighet har uppstått. Denna förändring innebär också att man byter från färgämnesbaserad färg till pigmenterad färg. Det säkerställer en bättre färgåtergivning, samtidigt som de livsmedelssäkra fördelarna bibehålls, enligt tillverkaren.

Digital styrning

De termiska skrivhuvudena är, enligt Konica Minolta, mer hållbara, billigare och mer pålitliga. Men detta är långt ifrån den enda förändringen, eftersom Konica Minolta har svarat på feedback från användare av den första maskinen.

Hastighet vid högsta upplösning, 1 200 x 1 200 dpi, anges till 28 fot per minut. Detta motsvarar cirka 8,5 meter. Den kan även skriva ut 1 200 x 600 och 1 200 x 300 dpi. Vid den lägsta upplösningen är hastigheten 88 fot per minut, eller cirka 26,8 meter.

Registreringssystemet har fått en digital styrning som ersätter indexeringshjulet, på grund av att wellpappens ojämnheter kan resultera i misspass. Det betyder att de optiska sensorerna tar upp plattans position och med ett förbättrat vakuum håller dem under skrivhuvudena.

Förbättrad reningsfunktion

Den möjliga höjden på mediet ökas från 16 millimeter till 50 millimeter. Det öppnar för möjligheten att skriva ut på wellpapp-material med tre lager (trewell), som är populärt i Nordamerika.

Under frammatningen av materialet rengörs ytan med en kombination av ljud- och vakuumenheter. En ljudvåg skapar en vibration i arket som släpper oönskat damm som sedan sugs bort, vilket både förbättrar ytan för utskrift och eliminerar risken för att skrivhuvudena blir igensatta.

En mer industriell lösning

Slutligen har maskinen tre vakuummotorer som ser till att även mycket poröst material hålls nere på ett stadigt sätt under tryckning.

Konica Minolta skriver i ett pressmeddelande att nya PKG 1300i är en mycket mer industriell maskin än den första versionen, som var mer lämpad för företag som tillverkade sina egna förpackningar på plats. Den nya maskinen är till för förpackningstillverkare som producerar ultrakorta serier som kan behöva skriva ut upp till 2 000 ark per dag.

Enheten kan matas manuellt eller kan förses med en valfri iläggare och avläggare för obevakad drift.

Läs vidare

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Världspremiär på drupa för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en, ny, egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment på Drupa

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV-kollage-1536x1024x

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432