ICA packar köttfärs i flowpack

PUBLICERAD: 22 juni 2023
UPPDATERAD: 21 juni
Vakuumförpackad köttfärs. Bild ICA.

ICAs köttfärs packas nu i flowpack. Det innebär att mängden plast kan minska med 70 procent jämfört med tidigare plasttråg, vilket motsvarar 150 ton mindre plast per år.

Den nya förpackningen har många fördelar. Förutom att det går åt mindre plast, reduceras antalet transporter, då förpackningen blir mer kompakt och innehåller mindre luft. Förpackningen tar också mindre plats både i kylskåpet och i källsorteringen. Köttets kvalitet och luftighet behålls på samma sätt som i tidigare plasttråg.

Förpackningen säkrar lång hållbarhet på köttfärsen och är lätt att tömma, vilket bidrar till både lägre matsvinn och minskad miljö- och klimatpåverkan.

– Att ICA byter förpackning på köttfärs är ett steg mot att minska våra kunders klimatpåverkan och nå våra hållbarhetsmål. Flowpackförpackningen är mycket lätt att öppna men är trots det väldigt hållbar och tål att läggas i kundkorgen och i kassen på väg hem från butiken utan att gå sönder, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör på ICA Gruppen.

Alla förpackningar med färs, oavsett köttslag, i storlek 500 g och 300 g packas från och med vecka 20 i flowpack (med undantag för fläskfärs och blandfärs 500 g under I love eco-sortimentet). I höst uppdateras även den större förpackningen med 1 kg färs till flowpack vilket kommer spara ytterligare 150 ton plast per år.

Hur vi konsumenter tar emot förpackningen återstår att se. När Sainsbury´s i England nyligen började vakuumpacka sin köttfärs för att visa konsumenterna att man spar plast, blev det ett bakslag. Kunderna gillade inte konsistensen på färsen och klagomålen ramlande in.

 

 

Läs vidare

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Oro i den grafiska industrin när för få utbildas

Att för få utbildas pekas ut som ett stort orosmoln för den grafiska industrin. Det gör att antalet som rekryteras utan formell utbildning för branschen ökar. Det framgår av en ny rekryteringsrapport från Grafiska Företagen.
evax

Internationell branschpressundersökning om kunskaperna kring PPWR

Den holländska tidningen VerpakkingsManagement vill identifiera informationsbehovet kring Packaging & Packaging Waste Regulation (PPWR). Packnews hjälper till.
Kort

Naturvårdsverket vill höja förpackningsavgifterna kraftigt men blir bevakningen bättre?

Naturvårdsverket vill höja förpackningsavgifterna men kommer man att bli effektivare på att stoppa frifräsare?
marissa-lewis-rK_a-5QsFhw-unsplashx

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx