Huhtamäki Oyj lanserar ”Fresh” som ersätter svarta plasttråg

PUBLICERAD: 28 maj 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Huhtamäkis fibertråg Fresh klarar uppvärmning i såväl mikrovågsugn som konventionell ugn. (Bild Huhtamäki)

Finska Huhtamäki Oyj har utvecklat det fiberbaserade tråget ”Fresh”, som kan ersätta konventionella svarta plasttråg för färdigmatsprodukter. Fresh används nu av brittiska livsmedelskedjan Waitrose för en serie Italieninspirerade färdigrätter.

Huhtamäki skriver i ett pressmeddelande att Fresh går att använda för uppvärmning i såväl mikrovågsugn som i konventionell ugn.

Fibermaterialet i tråget Fresh kommer från svenska skogskoncernen Södra. Fresh-trågen kan återvinnas och de är även certifierade för egen kompostering hos konsumenten.

”Vi har åtagit oss att ha fasat ut svart plast till slutet av det här året. Vi har testat de här nya fibertrågen sedan ett år tillbaka och fått mycket positiv feedback från våra kunder. Med lanseringen av det italienska sortimentet i Fresh-tråg innebär det att vi fasar ut nästan nio miljoner färdigrättsmåltider, som skulle ha förpackats i svarta plasttråg”, säger Nikki Grainge, som förpackningsutvecklingschef hos Waitrose & Partners i Storbritannien.

Huhtamäki skriver att Fresh-projektet inleddes redan år 2016 med målet att hitta en alternativ förpackning till färdigmatstråg, tillverkade i svart fossil plast, oftast s.k. CPET.

”Att vi ville undvika detta material var inte bara dess fossila ursprung utan också för att det är problematiskt att återvinna svart plast, eftersom det ofta inte detekteras vid materialseparering i plaståtervinningsanläggningar” , säger Steve Davey, projektledare hos Huhtamäki.

Att Fresh-trågen är tillverkade av fiber från Södra innebär att råmaterialet kommer från certifierade och uthålliga nordiska skogar. För varje enskilt träd som avverkas, så planteras det tre nya.

”Efterfrågan på hållbara alternativ ökar både från tillverkare och kunder. För Södra erbjuder samarbetet i Fresh-projektet en möjlighet att lära oss mer om hur vi kan använda våra biobaserade råvaror som ett alternativ till fossila förpackningar på ett så viktigt område som livsmedelsförpackningar”, säger Catrin Gustavson, chef för innovation och nya verksamheter hos Södra.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax