Hon förvandlar feltryckta ark till klimatsmart förpackningsmaterial

PUBLICERAD: 16 januari 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Tintin Blackwell vill ta tillvara på tryckeriernas spill med feltryckta pappersark.

Malmöbon Tintin Blackwell är grafisk formgivare och vet hur mycket feltryckt papper det finns på tryckerier runt om i landet. Tintin driver även ett småskaligt företag där hon säljer olivolja från sin familjs lund i Grekland. Istället för att köpa in förpackningsmaterial har hon gjort förfrågningar hos tryckerier om att få använda feltryckta pappersark när hon ska packa sin produkt. Nu har hon fått napp.

Tintin Blackwell gjorde en efterlysning på Facebook och kontaktade en rad tryckerier i Malmötrakten om att få använda feltryckta pappersark som miljövänligt förpackningsmaterial. 50 gånger 70-ark eller större och en gramvikt på cirka 200 till 300 gram. Anledningen? Hon driver enmansföretaget Manaki Gold och behöver förpackningsmaterial för att packa och frakta sina olivoljeflaskor till sina i dagsläget cirka 140 kunder. Och det vill hon göra så klimatsmart som möjligt.

Manaki Gold-flaskorna med olivolja kan fås med personaliserade etiketter.

Olivoljan Tintin Blackwell säljer kommer från hennes familjs olivlund i Grekland. Firman har hon drivit i tio år. Tintin Blackwell säger att oljan är av exklusiv kvalitet. Kunder som köper något exklusivt är inte vana vid att få sina varor packade i tidningspapper och feltryckta ark, säger hon:

– Men det är en del av affärsidén och ingen kund har klagat ännu, säger Tintin Blackwell.

– Jag mejlade ett antal tryckerier i Malmötrakten och fick kontakt. Problemet var bara att många inte jobbade med så stora ark.

Tintin säger att hon ändå fick bra respons och att många uttryckte ”åh vilken bra idé”.

– Jag undrar om andra gör det här. Det blir ju ofta feltryck och papper blir över, så jag tycker att det här är en jättebra idé. Jag vill inte köpa förpackningsmaterial när det ändå finns material liggande på tryckerier som ändå skall slängas.

Till slut fick Tintin napp.

– CA Andersson sa att jag kunde komma dit och hämta vad jag ville, säger hon och tillägger att hon fått förklarat för sig att det kan vara lite känsligt även med feltryckta ark, då många tryckerier inte vill skylta med vad de trycker å sina kunders vägnar.

– Jag hämtade 50 gånger 70 ark, cirka en meter hög bunt. Det kommer räcka i ett par år.

 

Läs vidare

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x