Hon förvandlar feltryckta ark till klimatsmart förpackningsmaterial

PUBLICERAD: 16 januari 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Tintin Blackwell vill ta tillvara på tryckeriernas spill med feltryckta pappersark.

Malmöbon Tintin Blackwell är grafisk formgivare och vet hur mycket feltryckt papper det finns på tryckerier runt om i landet. Tintin driver även ett småskaligt företag där hon säljer olivolja från sin familjs lund i Grekland. Istället för att köpa in förpackningsmaterial har hon gjort förfrågningar hos tryckerier om att få använda feltryckta pappersark när hon ska packa sin produkt. Nu har hon fått napp.

Tintin Blackwell gjorde en efterlysning på Facebook och kontaktade en rad tryckerier i Malmötrakten om att få använda feltryckta pappersark som miljövänligt förpackningsmaterial. 50 gånger 70-ark eller större och en gramvikt på cirka 200 till 300 gram. Anledningen? Hon driver enmansföretaget Manaki Gold och behöver förpackningsmaterial för att packa och frakta sina olivoljeflaskor till sina i dagsläget cirka 140 kunder. Och det vill hon göra så klimatsmart som möjligt.

Manaki Gold-flaskorna med olivolja kan fås med personaliserade etiketter.

Olivoljan Tintin Blackwell säljer kommer från hennes familjs olivlund i Grekland. Firman har hon drivit i tio år. Tintin Blackwell säger att oljan är av exklusiv kvalitet. Kunder som köper något exklusivt är inte vana vid att få sina varor packade i tidningspapper och feltryckta ark, säger hon:

– Men det är en del av affärsidén och ingen kund har klagat ännu, säger Tintin Blackwell.

– Jag mejlade ett antal tryckerier i Malmötrakten och fick kontakt. Problemet var bara att många inte jobbade med så stora ark.

Tintin säger att hon ändå fick bra respons och att många uttryckte ”åh vilken bra idé”.

– Jag undrar om andra gör det här. Det blir ju ofta feltryck och papper blir över, så jag tycker att det här är en jättebra idé. Jag vill inte köpa förpackningsmaterial när det ändå finns material liggande på tryckerier som ändå skall slängas.

Till slut fick Tintin napp.

– CA Andersson sa att jag kunde komma dit och hämta vad jag ville, säger hon och tillägger att hon fått förklarat för sig att det kan vara lite känsligt även med feltryckta ark, då många tryckerier inte vill skylta med vad de trycker å sina kunders vägnar.

– Jag hämtade 50 gånger 70 ark, cirka en meter hög bunt. Det kommer räcka i ett par år.

 

Läs vidare

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x

Ellco Etikett först med Mark Andy Digital Series HD i Norge

Den norska etikettproducenten Ellco Etikett har installerat en Mark Andy Digital Series HD-press i sin anläggning i Gjelleråsen i Nittedal, nära Oslo.
Ellco-1588-768x559x

Coca-Cola testar flaskor utan etikett i Storbritannien

Coca-Cola har lanserat ett tillfälligt försök i Storbritannien för att ta bort etiketterna från Spriteflaskorna på 500 ml för att hjälpa till att förenkla återvinningsprocessen.
sprite

Sulapacs biomaterial i lyxiga franska kosmetikaförpackningar

Finska Sulapac Oy med sitt uppmärksammade egenutvecklade biomaterial, som ersätter oljebaserad plast, fortsätter sin satsning inom kosmetikområdet, nu senast med en serie lyxiga förpackningar i ett samarbete med franska företag.
sulapac-lock-utvaldx

Senaste nytt

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x

Nordvalls Etikett ingår partnerskap med utländska producenter

Nordvalls Etikett AB har slutit ett samarbetsavtal med holländska Geostick och franska Stratus Packaging. Bakgrunden till samarbetet är att bibehålla och stärka gemensamma marknadsandelar på en kraftigt konkurrensutsatt marknad.
Vid frågor om bilden, skriv till: christian.andersson@apeloga.se