Hållbarhetsturnén startar i Göteborg

PUBLICERAD: 17 mars 2015
UPPDATERAD: 24 januari

Returpant Behringi

Sveriges största ungdomssatsning för hållbar utveckling, we_change, rullar återigen ut på turné genom landet. Med på resan som samarbetspartner, för fjärde året, är Returpack, som uppmanar alla gymnasieungdomar att Pantamera! Häromdagen gick turnéstarten på Angeredsgymnasiet i Göteborg.

– Sju av tio tillfrågade ungdomar tycker att hållbarhetsfrågor är viktiga. Det tycker vi också och vi är glada och stolta över att vara en del av we-change. Det ger oss möjlighet att möta över 5 000 gymnasieungdomar och tillsammans diskutera hållbarhet ur ekologiskt, såväl som ekonomiskt och socialt perspektiv, säger Sara Barthelson Riismark, kommunikatör på Pantamera.

Sju städer runt om i Sverige kommer att få besök under våren. Pantamera finns med på hela turnén, där man kommer att genomföra workshops tillsammans med elever och delta i paneldebatter. Gymnasieeleverna i varje stad kommer att bjudas in till en spännande halvdag om hållbar utveckling. Pantamera jobbar ständigt för att öka återvinningen ytterligare, här är de unga viktiga att få med sig.

– Vi i Sverige är redan världsbäst på att panta, men Returpack har som mål att ytterligare öka återvinningen. Just unga är den grupp som är sämst på att panta. Samtidigt som vi vill ta reda på varför det är så och hur vi kan bli ännu bättre på att underlätta återvinning, är det här naturligtvis ett toppentillfälle att få ta del av alla kreativa idéer som unga människor har kring hållbarhet och pant.

Pantamera vill också ha elevernas förslag på hur kommunikation och engagemang kan förbättras för att främja även en hållbar gemenskap. Tillsammans med organisationen Friends har Pantamera lanserat ett koncept där skolor, företag och arbetsplatser kostnadsfritt kan beställa pantkärl, där enda kravet är att pantpengarna går till Friends arbete för att stoppa mobbning. Var tredje ung människa har blivit kränkt eller trakasserad på nätet och i sociala medier.

– Förhoppningen är att we_change turnén kan hjälpa oss att få ordentlig fart på den här kampanjen i sociala och digitala medier. Vi vill visa att du genom en enkel vardagshandling som att panta, kan vara med och bidra till att mobbning och kränkningar minskar, säger Sara Barthelson Riismark.

Pantamera drivs av Returpack AB för att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Vi arbetar för att säkra ett effektivt, hållbart och tillgängligt pantsystem. Målet är att 90 procent av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas. Huvudkontoret, liksom fabriken ligger i Norrköping. Här tar vi varje år emot över 1,6 miljarder burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna.

Bildtext: Med på turnén som inspiratör var Behrang Miri, känd som rappare, programledare och grundare av ungdomsrörelsen RGRA (Rörelsen Gatans Röst och Ansikte)

Läs vidare

Gin i ståpåse sparar miljö och pengar enligt tillverkaren

Den brittiska ginproducenten 6 O`Clock Gin har lanserat en ståpåse för sitt varumärke London Dry. Bra för miljö och ekonomin säger man.
ginx

Svensk Plaståtervinning växlar upp klimatarbetet

Svensk Plaståtervinning har anställt Linnea Granström som ny klimat- och miljöstrateg.
Linnea

Svensk Plaståtervinning skapar paradigmskifte med PCR-material

Svensk Plaståtervinning och Ica lanserar en plastförpackning för tvättmedel med 95 procent återvunnen konsumentplast.
skonaxxc

ABB och Pace i samarbete om koldioxidavskiljning

ABB ingår ett partnerskapsavtal med Pace CCS för att utveckla tekniken för infångning av CO2.
ABB1x

Senaste nytt

Releaf ser Sverige som en intressant marknad

Tidigare i år berättade vi om det ukrainska företaget Releaf som tillverkar pappersmaterial baserat på fallna löv i städer i Europa. Nu är de på plats på Empack.
Releafx

Mycket händer på Empacks två dagar

I dag slog årets nordiska förpackningsmässa, Empack, upp dörrarna. Under två dagar kommer ett sjuttiotal utställare att visad bredden i förpackningsindustrin.
Empack-header

PacsOn Syd förvärvar PACia

PacsOns satsning i Sydsverige  fortsätter genom att man förvärvar PACia AB i Ystad.
pacson-syd-pacia-2700x1200x

Danone tar bort etiketterna på sina småflaskor

Danone satsar på präglade plastflaskor i Actimelsortimentet.
Danonex