Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

PUBLICERAD: 29 november 2023
UPPDATERAD: 29 november

 

Foto: Gaia Biomaterials

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning. Eventets 150 000 ölmuggar var tillverkade av företagets komposterbara plastersättning Biodolomer.

Gaia Biomaterials egenutvecklade material Biodolomer har väckt stor uppmärksamhet världen över. Materialet som baseras på krita och vegetabiliska oljor är helt komposterbart och ger inga mikroplaster och minimala CO2-utsläpp. Ändå har det samma egenskaper som plast för användaren och kan användas i samma produktionsanläggningar.

En helt ny produkt är muggar för öl som inte bara är komposterbara utan dessutom kan användas om och om igen. De är också extra styva vilket gör att ölen inte skummar över lika lätt.

I helgen användes 150 000 av dessa ölglas på Formula 1 Etihad Airways Abu Dhabi Grand Prix. Muggarna läggs i industriell kompost tillsammans med matavfall och blir till jord.

– Det är ett brittiskt företag som tagit fram muggarna av vårt material och detta var deras första stora evenemang, säger Peter Stenström som är VD för Gaia Biomaterials.

– Det är en enorm möjlighet för oss att visa världen vad vårt material kan. Och att det är möjligt att helt ta bort allt plastavfall.

David Hughes på Happy Dolphin som utvecklat ölmuggarna är lyrisk.

– Vanliga plastmuggar spricker lätt som alla vet. Men dessa klarar allt. Vi har trampat på dem, suttit på dem och slagit på dem med slagträ. Det blir lite skrynkliga men det är bara att veckla ut dem igen och använda en gång till.

 

Läs vidare

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432