Nya riktlinjer för återvinningsbara plastförpackningar väntar

PUBLICERAD: 10 november 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Återvinningsbara plastförpackningar får förändringar i sina designkriterier. Foto: Pressbild

Förpackningsinsamlingen (FTI) och Svensk Plaståtervinning har beslutat att gå med i branschorganisationen Recyclass. Medlemskapet innebär nya europeiska riktlinjer för återvinningsbara plastförpackningar.

FTI och Svensk Plaståtervinning avser att ansluta till den europeiska Recyclass-organisationen under inledningen av 2023 och därmed också följa organisationens principer och riktlinjer. Organisationen driver det ledande europeiska samarbetet för gemensamma riktlinjer för vad som bör klassas som återvinningsbara förpackningar, bland annat utveckling av utvärderingsprotokoll för återvinningsbarhet och vetenskaplig testning av innovativa material.

”En gemensam syn”

Enligt FTI och Svensk Plaståtervinning kommer medlemskapet göra det enklare för producenter som har produkter på flera internationella marknader.

— Vi ser positivt på att bli medlemmar i Recyclass och tillsammans arbeta för en harmoniserad plastindustri med väl grundade designkriterier för återvinning och etablera en gemensam syn på spårbarhet och användandet av återvunnet material, säger Malin Malmberg, materialspecialist på FTI.

Fabrizio di Gregorio, teknisk direktör på Recyclass, säger i ett uttalande att det är avgörande att införa transparenta regler för hela plastens värdekedja i linje med det europeiska målet om full återvinningsbarhet av plastförpackningar till 2030.

– Vårt samarbete kommer att baseras just på att fortsätta främja implementeringen av Recyclass-riktlinjerna, samt att fördjupa harmoniseringen av andra återvinningskoncept på den svenska marknaden, säger Fabrizio di Gregorio, teknisk direktör på Recyclass.

Förändringar efter medlemskap

Enligt FTI och Svensk Plaståtervinning kommer medlemskapet innebära att deras kunder få tillgång till verktyg för utvärdering och klassning av sina förpackningar. Det finns även möjlighet att ansöka om certifikat hos oberoende tredje part för återvinningsbarhet och mängden återvunnet material i plastförpackningar, vilka kan användas i producenternas kommunikation gentemot marknaden. Majoriteten av plastförpackningarna som varit klassade som återvinningsbara kommer att fortsätta att vara det även i det nya systemet.

— Den största förändringen är att tillåten halt av barriärmaterialet EVOH höjs för flexibla förpackningar av PE samt styva förpackningar av PE och PP. Det kommer att möjliggöra en övergång från multilaminatförpackningar som inte är återvinningsbara till monomaterial-förpackningar med EVOH som barriär. Det är en viktig transformering som framför allt är nödvändig för förpackningar som tillämpas för att förlänga hållbarheten på den förpackade varan, exempelvis livsmedel, menar Rickard Jansson, utvecklingsingenjör på Svensk Plaståtervinning.

 

 

 

Läs vidare

Sulapacs biomaterial i lyxiga franska kosmetikaförpackningar

Finska Sulapac Oy med sitt uppmärksammade egenutvecklade biomaterial, som ersätter oljebaserad plast, fortsätter sin satsning inom kosmetikområdet, nu senast med en serie lyxiga förpackningar i ett samarbete med franska företag.
sulapac-lock-utvaldx

Nestes bioråvara blir till bioPET-flaskor hos japanska Suntory

Den finska petroleumkoncernen Neste har inlett samarbete med japanska dryckesföretaget Suntory om produktion av dryckesflaskor i biobaserad PET. Ytterligare två andra företag ingår i samarbetet.
neste-suntory-utvaldx

Bioplastproduktionen tar fart igen

I samband med sin årliga konferens i Berlin presenterade European Bioplastics 2023 års statistik plus prognos för marknadsutvecklingen under tiden fram till år 2028.
bow

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x