Nya riktlinjer för återvinningsbara plastförpackningar väntar

PUBLICERAD: 10 november 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Återvinningsbara plastförpackningar får förändringar i sina designkriterier. Foto: Pressbild

Förpackningsinsamlingen (FTI) och Svensk Plaståtervinning har beslutat att gå med i branschorganisationen Recyclass. Medlemskapet innebär nya europeiska riktlinjer för återvinningsbara plastförpackningar.

FTI och Svensk Plaståtervinning avser att ansluta till den europeiska Recyclass-organisationen under inledningen av 2023 och därmed också följa organisationens principer och riktlinjer. Organisationen driver det ledande europeiska samarbetet för gemensamma riktlinjer för vad som bör klassas som återvinningsbara förpackningar, bland annat utveckling av utvärderingsprotokoll för återvinningsbarhet och vetenskaplig testning av innovativa material.

”En gemensam syn”

Enligt FTI och Svensk Plaståtervinning kommer medlemskapet göra det enklare för producenter som har produkter på flera internationella marknader.

— Vi ser positivt på att bli medlemmar i Recyclass och tillsammans arbeta för en harmoniserad plastindustri med väl grundade designkriterier för återvinning och etablera en gemensam syn på spårbarhet och användandet av återvunnet material, säger Malin Malmberg, materialspecialist på FTI.

Fabrizio di Gregorio, teknisk direktör på Recyclass, säger i ett uttalande att det är avgörande att införa transparenta regler för hela plastens värdekedja i linje med det europeiska målet om full återvinningsbarhet av plastförpackningar till 2030.

– Vårt samarbete kommer att baseras just på att fortsätta främja implementeringen av Recyclass-riktlinjerna, samt att fördjupa harmoniseringen av andra återvinningskoncept på den svenska marknaden, säger Fabrizio di Gregorio, teknisk direktör på Recyclass.

Förändringar efter medlemskap

Enligt FTI och Svensk Plaståtervinning kommer medlemskapet innebära att deras kunder få tillgång till verktyg för utvärdering och klassning av sina förpackningar. Det finns även möjlighet att ansöka om certifikat hos oberoende tredje part för återvinningsbarhet och mängden återvunnet material i plastförpackningar, vilka kan användas i producenternas kommunikation gentemot marknaden. Majoriteten av plastförpackningarna som varit klassade som återvinningsbara kommer att fortsätta att vara det även i det nya systemet.

— Den största förändringen är att tillåten halt av barriärmaterialet EVOH höjs för flexibla förpackningar av PE samt styva förpackningar av PE och PP. Det kommer att möjliggöra en övergång från multilaminatförpackningar som inte är återvinningsbara till monomaterial-förpackningar med EVOH som barriär. Det är en viktig transformering som framför allt är nödvändig för förpackningar som tillämpas för att förlänga hållbarheten på den förpackade varan, exempelvis livsmedel, menar Rickard Jansson, utvecklingsingenjör på Svensk Plaståtervinning.

 

 

 

Läs vidare

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x