Frontpac gör förvärv – ska fortsätta växa

PUBLICERAD: 23 november 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Frontpacs vd Martin Enocson.

Malmöbaserade Frontpac tar över Gefle Kartong och Display AB samt dotterbolaget Gefle Kartong. Nu blickar de framåt mot lyxigare förpackningar och en framtida satsning på digitaltryck.

FrontPac producerar förpackningar och displayer i wellpapp tryckta i offset. Företaget med verksamhet i Arlöv utanför Malmö har idag över 100 anställda. Produkter levereras till fler än 15 länder. Nu expanderar Frontpac sin kundbas i norra och mellersta Sverige genom förvärv av Gefle Kartong och Display samt dotterbolaget Gefle Kartong.

Varför har ni valt att genomföra den här affären?

– FrontPac har de senaste åren investerat mycket i fabriken för att kunna fortsätta växa. Nu ser vi det naturligt att ta ansvar för att konsolidera marknaden av producenter av offsettryckta well- och kartongförpackningar. Gefle Kartong har en fin maskinpark och många välkända kunder som passar väl ihop med FrontPacs verksamhet, säger Frontpacs vd Martin Enocson.

Övertagandet kommer ske den 1 december. Den genomförda affären medför enligt Frontpac att de kommer kunna erbjuda kunderna en utökad service och produktportfölj. Samtidigt vidareutvecklas grossistverksamheten i Gävle. Ökade volymer, effektivisering av inköp och ett mervärde till kunderna är andra värden som kommer Frontpac till gagn. Martin Enocson säger att arbetet kommer bestå av att räkna på hur man utnyttjar anläggningarna på bästa sätt.

– FrontPac är ju kända för att arbeta med större format och Gefle kartong och Display har en väldigt fin anläggning i mindre format. Nu handlar det om att optimera produktionsresurserna så rätt jobb körs i rätt fabrik och kunderna får bästa förpackning till bästa pris.

Hur ser affärsstrategin ut för de nästkommande fem åren?
– Vår plan att växa är fortsatt klar. Idag har vi nästan 50 procent export och vi arbetar utifrån att det fortsatt kommer finnas en ökad efterfrågan av finare förpackningar. Slaget står i butiken och där har Sverige mycket att utveckla om man jämför med hur det ser ut i butikerna ute på kontinenten.

Investeringar för att trycka digitalt blir nödvändigt för att säkra framtiden, enligt Enocson:

– Offsettryck är tryckmetoden som är överlägsen om man värderar kvalitet, flexibilitet och totalkostnad. Och digitalt ökar för att uppnå ännu större flexibilitet och variation. Här kommer FrontPac fortsatt investera för att behålla sin marknadsledande position i Skandinavien.

Leif Folcke och Linda Folcke har drivit Gefle Kartong och Display under många år , och så även Gefle Kartong och Produktion i Karlstad AB tillsammans med Bengt Levander. De tre kommer vara fortsatt verksamma i bolagen för att säkra driften framöver. Kunder och leverantörer kommer även i fortsättningen göra affärer med Gefle Kartong.

 

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x