
I två år har det varit förbjudet att packa en mängd olika färska frukter och grönsaker i plast i Frankrike, något som applåderats av organisationer som jobbar för att minska eller helt ta bort plast från marknaden. Nu känner de av ett bakslag. Förbudet är upphävt och det är fritt fram för plastförpackning igen.
I ett stort bakslag för ”zero-waste” rörelsen har Frankrikes Conseil d’État, den högsta administrativa domstolen i landet, upphävt ett förbud mot plastförpackningar för färsk frukt och grönsaker på grund av ett ”betydande procedurfel” som har gjort det avgörande beslutet ogiltigt.
Dekretet, som i praktiken förbjöd användningen av plastförpackningar för en mängd olika färska och obearbetade frukter och grönsaker, trädde i kraft i juli 2023 som en del av Frankrikes lag mot avfall och cirkulär ekonomi (AGEC).
Förbudet förbjöd specifikt användningen av plastförpackning för färskvaror som väger under 1,5 kg. Det fanns några undantag från de nya reglerna men det gällde en stor mängd frukt och grönsaker som såldes i franska stormarknader och livsmedelsbutiker över hela landet.
Men dekretet har nu förklarats ogiltigt av Conseil d’État i ett beslut som fattades den 8 november, som flaggade för ett ”betydande procedurfel”.
Ett uttalande publicerat på den franska regeringens public service-plattform noterar: ”Som ett resultat har dekretet annullerats, vilket tillåter återförsäljare att återigen sälja all färsk, obearbetad frukt och grönsaker i plastförpackningar.”
Conseil d’États dom går längre och slår fast att den franska regeringen publicerade dekretet utan att helt följa de förfarandemässiga kraven och att man agerade för tidigt, trots att Europeiska kommissionen uppmanade landet att fördröja förbudet.
Genom att man gjorde så skapade man en ”barriär” på den inre marknaden då man införde striktare villkor än vad som krävs enligt EU-lagstiftning.