Förpackningskoncept för portionsförpackade drycker

PUBLICERAD: 26 november 2014
UPPDATERAD: 24 januari

 Multivac R 900 Water Machine - low

Multivac presenterar nu en förpackningslösning för portionsförpackade drycker. Djupdragaren R 900 är avsedd för förpackning av drycker, och producerar upp till 160 bägare per minut. Färdigfyllda drycker effektiviserar t ex arbetet för kabinpersonal i ett flygplan, och minskar även mängden tomma förpackningar. Portionsbägaren är utrustad med ett termoformat lättöppnat hörn, så att överfilmen är lätt att greppa och dra av. Multivacs djupdragare fungerar lika bra för förpackningar med krämig konsistens, som exempelvis portionsförpackad yoghurt.

R 900 förpackar i sitt grundutförande upp till 160 bägare per minut, med volym på 150 till 200 ml. Bägarna körs genom linjen i två fem-spåriga rader. En HMI 2.0 styrenhet reglerar den integrerade vätskefyllaren så exakt att fyllnadsnivån endast avviker med högst 1 procent från angiven kvantitet. För att minimera stilleståndstiden vid filmbyten, är förpackningslösningens nedre bana försedd med en jumbofilmavrullare.

Skärverktyget som separerar bägarna ger extra rena snittkanter. KPS 08 skärverktyg används i R 900 och har ett integrerat trimraster så att förpackningsspillet faller ner i en behållare vid slutet av linjen.Givetvis kan fler komponenter integreras i förpackningslösningen – t ex en packstacker eller en termotransferskrivare som skriver ut direkt på filmen, som ger extra praktisk förpackningshantering.

Det ställs givetvis mycket höga hygienkrav på dricksvatten och andra förpackade drycker. R 900 är givetvis designad enligt

Multivac Hygienic DesignTM, och därför mycket lättillgänglig för service och rengöring. Ytorna är fasade och rostfria, utan nischer och hörn, vilket gör den smutsavvisande och lätt att hålla ren. Även vätskefyllaren kan rengöras utan demontering av enskilda maskindelar och

Multivac har integrerat sitt Clean-in-Place-system (CIP) just för detta syfte. Det helautomatiska och processtyrda systemet rengör och desinficerar även maskinens svårtillgängliga inre, vilket ger perfekt och reproducerbar hygien. CIP ger en hög konsumentskyddsnivå, samtidigt som arbets- och resursinsatsen minskas avsevärt. Maskinen kan även utrustas med laminärt flöde, som styr flödet i strömningsriktningen, för att förhindra att bakterier och partiklar tar sig in i förpackningsområdet. Materialet som används för att forma bägarna desinficeras med UV-C-strålning före kontakt med formnings- eller svetsverktyg, så att inga mikrober kommer in i drycken.

Multivac utvecklar, producerar och marknadsför förpackningslösningar för behandling, paketering och etikettering av livsmedel, medicinska artiklar och en mängd andra produkter. Koncernen representeras i mer än 140 länder världen runt och är marknadsledande i branschen. Globalt har koncernen ca 4 300 anställda. Sedan 1988 är Multivac AB Sverige dotterbolag till Multivac Export AG i Schweiz. Huvudkontoret finns i Lund och har agenturen för Weber, PFM, Ishida Europe och Hoegger vilket möjliggör kompletta paketeringslösningar och linjekonstruktioner.

Läs vidare

Stor vilja att investera i nya förpackningsmaskiner

Det finns en stor vilja att investera i nya förpackningsmaskiner, inte minst i livsmedelsindustrin, men samtidigt finns det en tveksamhet, främst beroende på konjunktur och världsläget. Det konstaterar Stefan Karlsson, försäljningschef på Multivac Sverige.
Stefanx

Gin i ståpåse sparar miljö och pengar enligt tillverkaren

Den brittiska ginproducenten 6 O`Clock Gin har lanserat en ståpåse för sitt varumärke London Dry. Bra för miljö och ekonomin säger man.
ginx

Revolution säger Ishida om sin nya trågpackare

Första dagen på interpack avtäckte Ishida Europe en trågpackare som företaget hävdar bryter ny mark.
Ishida1

Snabbare och kraftfullare: ”Q-Line en milstolpe för Zünd”

Det har gått över ett decennium sedan Zünd lanserade sin tredje generation skärmaskin, G3. Nu kommer uppföljaren Q-Line som riktar sig framför allt till producenter av förpackningar och POS-material (Point of Sales), som både är snabbare och kraftfullare.
Zund-9-1024x683x

Senaste nytt

Fler smarta och intelligenta förpackningar

Del två av rapporten från  AIPIAs, Active & Intelligent Packaging Industry Association, konferens och utställning i Amsterdam.
AIPIA overzichtx

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

AIPIA etablerar One-stop shop för Smart Food Chain

Det fanns många nyheter på AIPIA, Active & Intelligent Packaging Industry Associations, tolfte konferens i Amsterdam nyligen. Packnews rapporterar.
AIPIA overzichtx

LEGO ersätter plastpåsar med papperspåsar

Hos LEGO pågår arbetet med att ersätta plastpåsar i förpackningar med pappersbaserade. Ett jobb som varit omfattande.
LEGOx