Förenklar snåriga receptregler

PUBLICERAD: 30 mars 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Christian Almstedt på Absurd Ideas säger att programmet Pintera labels är speciellt lämplig för kunder som har upp till ett hundratal varor.

Absurd Ideas nya applikation hjälper mindre livsmedelsproducenter med etiketter för märkning i djungeln av regler kring allergener, ingredienser och energideklarationer.

Nya EU-regler kräver att alla livsmedel som säljs tydligt skall märkas med allergener, innehållsförteckning och energideklaration. Något som kan få den mindre livsmedelsproducenten och företagaren att slita sitt hår när de egentligen bara vill koncentrera sig på att producera och sälja sina hundra burkar sylt eller chokladpraliner. Nu finns hjälp. Programmet Pintera Labels, med ett webbaserat administrationsgränssnitt där kunden bygger upp en egen databas och skriver in recepten med alla ingredienser. Sedan räknar programmet automatiskt ut hela energideklarationen som lagstiftningen idag kräver. Ingredienser som är vanliga orsaker till allergier, allergener, blir automatiskt markerade med fetstil på etiketten.

Etiketterna skriver användaren ut själv på egen skrivare.

– Det här förenklar märkningen för småföretagare. Ett enkelt program för alla som hela tiden har Livsmedelsverkets krav på sig, säger Christian Almstedt.
– Vi markerar allergener och räknar ut energideklarationen åt dem helt automatiskt. Etiketterna läggs sedan i varukorgen och så klickar man på print för att skriva ut etiketterna.

Christian Almstedt säger att pralintillverkare och andra som har flera olika produkter i samma ask har problemet i dag att de måste deklarera energiinnehållet i varje enskild produkt.
– Här kan du få ut allihop på samma etikett.
Etiketterna, som vanligtvis sätts på baksidan eller undertill på en förpackning, skriver kunden ut på egen skrivare med hjälp av en dator, surfplatta eller smartphone.
– Alla plattformar stöds i programmet, poängterar Almstedt.

Christian Almstedt berättar att han skapade Absurd Ideas som ett bolag för roliga och fyndiga idéer, vid sidan om sitt dåvarande arbete. På allvar började han driva bolaget under 2013. Företaget, med sina tre anställda, är specialiserat på nischade skrivare som ska klara lite mer. Under senaste året finns även tygskrivare i sortimentet.

Livsmedelsproducenten skriver själv in sina recept i Pintera labels och programmet tar sedan automatiskt hand om att markera allergener och räkna ut energideklarationen.

– Vår ambition är att erbjuda högre kvalité och kompetens om våra produkter för att kunna hjälpa kunderna att välja rätt skrivare.
Etikettskrivare är den stora delen sen har även tygskrivare kommit in i sortimentet det senaste året. Företaget har tre anställda och outsourcar så mycket som möjligt.

Enligt Christin Almstedt finns det en stor efterfrågan på deras framtagna lösning.
– Absolut, vi har pratat med många kunder. De är lyriska. De är passionerade på att göra choklad och annat mathantverk, men energideklarationer och allergener uppfattar de som jättejobbigt. En kund bestämde sig för att endast sälja på en begränsad marknad bara för att slippa det här med energideklarationer, som hon tyckte var så jobbigt. Hon var överlycklig när hon såg att hon kunde göra det här helt själv.
Almstedt säger att det är en enkelhetsfråga. Det ska vara lätt att skriva ut etiketter och skriva ut dem när du vill:
– Den här lösningen är speciellt lämplig för kunder som har upp till ett hundratal varor. Kunden kan trycka upp on-demand med det här systemet.

Det var i december 2015 som EU-krav kom på allergenmärkning. Ett år senare kom nya regler med krav på energideklarationer.
– Det är ganska nytt och det är fortfarande många som inte följer reglerna än. Men Miljö och Hälsa gör granskningar och man får nedslag och återbesök om man inte kan förmedla den här informationen, säger Almstedt och tillägger att prislappen för att använda tjänsten är 200 kronor i månaden. Ingen bindningstid finns för att få fler att pröva tjänsten.
Christian Almstedt ser stor potential med tjänsten de utvecklat.

– Det här är ju inte bara Sverige utan EU-lagstiftning. Nästa steg för oss är att översätta appen till tyska, engelska, franska, danska och norska. Det finns även andra länder utanför EU som har visat intresse för Pintera Labels.
Bagerier, take-away-mat, restauranger som serverar dagens rätt, manuella diskar för färsk fisk, ost och charkuterier är andra potentiella intressenter för Pintera Labels, menar Almstedt.
Finns inte den här lösningen på marknaden redan i dag?
– Det finns inget som är så här mångsidigt och som är utvecklat tillsammans med kunder som faktiskt talat om vad de vill ha. Det finns några enkla gratisbaserade program men de saknar många viktiga funktioner som våra kunder vill ha. Där handlar det om mer än att bara få ut en etikett med lite ingredienser på, säger Christian Almstedt.

Läs vidare

Etikettmarknaden föll tjugofem procent förra året men växer igen

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x

Digital etikettpress för lite mindre företag

Xeikon har nyligen lanserat en etikettpress, Label Discovery Panther, som är tänkt att fungera som en instegspress hos de lite mindre etikettillverkarna.
xeikon_pantherdiscovery

Scribos och HP Indigo säkrar produkter mot piratkopiering

Scribos har etablerat ett samarbete med HP Indigo Division för med syftet att stoppa piratkopiering av produkter.
SCRIBOS_02_Wine_Spiritsx

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax