Föreningar samlade pant för tre miljoner

PUBLICERAD: 5 februari 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Pantamera Rikard Andersson - lowRickard Andersson

Första omgången av Pantameras miljötävling Föreningskampen är avgjord. Totalt har 940 föreningar i Sverige deltagit i tävlingen och tillsammans har de samlat in över 3,4 miljoner förpackningar. Vinnaren av tävlingen blev Slöinge GOIF utanför Falkenberg som samlade in över 96 000 burkar och petflaskor. Förutom pantpengarna kammade de också hem en check på ytterligare 10 000 kronor.

– Vi är så tacksamma för alla som bidragit till vår seger i Föreningskampen. Det är enkelt att vara med i tävlingen eftersom man får anpassade säckar, omslutare och etiketter med streckkod från Pantamera. När säckarna är fulla med pant lämnar vi in dem till vårt lokala inlämningsställe och pantersättningen sätts direkt in på föreningens konto. Vi slipper alltså panta varje burk för sig, säger Pär Lerjebo på Slöinge GOIF.

Insats för miljön och föreningskassan
Den insamlade panten motsvarar en energibesparing på över 680 000 kWh – lika mycket energi som det går åt att värma upp 50 medelstora villor under ett år. Dessutom genererade insamlingen 2,9 miljoner kronor till föreningskassorna.

– Det här kan vara ett enkelt sätt för föreningar att få extraintäkter. Det speciella med den här satsningen är att Pantamera även ger ersättning för skadade burkar och petflaskor och för privatimporterade burkar utan pantmärke som i vanliga fall inte ger någon pant, förklarar Rickard Andersson produktchef på Pantamera.

Föreningskampen 2014 redan igång
Det går nu att anmäla sig till årets upplaga av miljötävlingen och Pantamera har märkt av att allt fler föreningar har fått upp ögonen för miljötävlingen.

– Vi har insamlingsbutiker på över 500 ställen spridda över hela Sverige och hittills har vi över 1000 anmälda föreningar. Vi hoppas att ännu fler är intresserade av möjligheten att både få extraintäkter och samtidigt göra en miljöinsats, kommenterar Rickard Andersson.

Läs vidare

Dow och Procter & Gamble utvecklar ny återvinningsteknik

Dow och Procter & Gamble Company har tecknat ett utvecklingsavtal (JDA) för att skapa en ny återvinningsteknik.
Avfallx

Mindre CO2 när Coop byter från glas till plast i sillburkarna

En av årets stora mathelger är runt knuten. Två av Coops sillnyheter för året kommer i plastburkar – en förändring som nu ska appliceras på all Coop sill i glasburk.
Coop sillx

Med kombinationen papper och plast sparar Arla 32 ton plast om året

Trenden att ersätta plastförpackningar med förpackningar som kombinerar papper och plast fortsätter bland varumärkesägare med den tveksamma motiveringen att det är bättre för miljön.
Arlax

Framgång i forskning om återvinningsbara flexibla barriärförpackningar

Forskningsprojektet Circ Pack är avslutat efter drygt två år. Projektets syfte var att samla värdekedjan för att undersöka hur flexibla barriärförpackningar, som ofta används för livsmedel, ska kunna återvinnas. Tack vare projektet finns nu en framkomlig väg mot återvinningsbarhet för förpackningarna.
Filmx

Senaste nytt

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx

Peter Jhaveri ny styrelseordförande för Returpack

Peter Jhaveri är ny styrelseordförande för Returpack som gjort en egen intervju med honom. Här är ett utdrag ur den.
jhaveri

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx