Flexibelt tappade fart

PUBLICERAD: 1 november 2013
UPPDATERAD: 1 november

 

Faktureringen av flexibla förpackningar minskade förra året, skriver plastnet.se. Tillverkarna slår dock många andra branscher i volym i den svagare ekonomin som råder.

Minskad efterfrågan på fler nationella marknader och lägre inflationstryck på råmaterialpriserna är de två främsta skälen till de lägre försäljningssiffrorna inom flexibla förpackningar i Europa under 2012, enligt Plastics and Rubber Weekly.

Analysföretaget PCI Films Consulting pekar på krympande tillväxt till ett värde på 2,1 procent jämfört med drygt fem procent under 2011. Bidragande orsak till detta var minskade lagervolymer hos förpackningsköparna i takt med försvagad efterfrågan på förpackade livsmedel.

En annan faktor var, enligt PCI Films, den lugnare råvarumarknaden som gjorde att konverterarna under 2012 inte behövde kompensera sig för prisökningar på plastfilmer, folier och papper, tryckfärg och lim.

Förbrukningen av flexibla förpackningar fortsätter samtidigt att växa, i  Europa med nära två procent under fjolåret.

Källa: AGI Grafisk Forum

Läs vidare

Nescafé i refillpåse möter önskemål från EU

På de brittiska öarna introducerar nu Nescafé den första refillpåsen för snabbkaffe för Nescafé Gold Blend och Nescafé Original.
Nescafe_refill_pouch_feedx

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

EEA pekar på bioplastens roll som en väg mot cirkulär plast i Europa

Europeiska miljöbyrån (EEA) pekar i ett nyligen publicerat informationsdokument ut tre olika vägar som kan leda till ett mer cirkulärt, hållbart plastsystem. En av dem fokuserar på förnybara material, inklusive biobaserad plast.
Corn Sunset

Mikrokoppar i förpackningen förlänger livslängden på livsmedel

Kopparpartiklar i mikrostorlek i ett förpackningsmaterial förlänger ett livsmedels hållbarhet drastiskt.
11238_lifespancopperbasedfilm_742783

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620