Flexibelt tappade fart

PUBLICERAD: 1 november 2013
UPPDATERAD: 1 november

 

Faktureringen av flexibla förpackningar minskade förra året, skriver plastnet.se. Tillverkarna slår dock många andra branscher i volym i den svagare ekonomin som råder.

Minskad efterfrågan på fler nationella marknader och lägre inflationstryck på råmaterialpriserna är de två främsta skälen till de lägre försäljningssiffrorna inom flexibla förpackningar i Europa under 2012, enligt Plastics and Rubber Weekly.

Analysföretaget PCI Films Consulting pekar på krympande tillväxt till ett värde på 2,1 procent jämfört med drygt fem procent under 2011. Bidragande orsak till detta var minskade lagervolymer hos förpackningsköparna i takt med försvagad efterfrågan på förpackade livsmedel.

En annan faktor var, enligt PCI Films, den lugnare råvarumarknaden som gjorde att konverterarna under 2012 inte behövde kompensera sig för prisökningar på plastfilmer, folier och papper, tryckfärg och lim.

Förbrukningen av flexibla förpackningar fortsätter samtidigt att växa, i  Europa med nära två procent under fjolåret.

Källa: AGI Grafisk Forum

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx