Finsk ”lyxpotatis” lanseras i plastfri kartongförpackning

PUBLICERAD: 3 december 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Finsk ”lyxpotatis” lanseras nu i plastfria boxar, tillverkade i kartong från Metsä Board. (Bild Metsä Board)

Finska företaget Tuorekartano Oy har lanserat sin ”lyxpotatis” La Ratte i specialutvecklade och plastfria kartongboxar. Den nya förpackningen är ett alternativ till konventionella plastbaserade potatisförpackningar.

Företagets nya förpackning är tillverkad i lätt kartong från Metsä Board och den uppges vara idealisk för att skydda potatisen från skador och solljus.

”Vi har satt upp tydliga hållbarhetsmål och plastfria förpackningar, som La Ratte-boxarna, är en del av dessa mål. Vi har redan minskat mängden plast i våra förpackningsmaterial med 25 procent”, säger Kari Kastari, VD för Tuorekartano Oy.

Färskfiberkartongen, som används till Tuorekartanos förpackningar, är MetsäBoard Prime FBB EB, som lämpar sig för direktkontakt med livsmedel. Kartongen har en dispersionsbeläggning, som förbättrar dess fukt- och fettbeständighet. Kartongförpackningen kan lätt återvinnas och kartongmaterialet lämpar sig även för hemkompostering.

De nya La Ratte-förpackningarna konverteras och trycks av företaget Hurtti-Paino Oy.

————————————————-

Potatisen La Ratte är framtagen i Frankrike och påminner både om den danska sparrispotatisen och om vår svenska mandelpotatis. La Ratte har en karaktäristisk nötaktig smak och anses vara en fin delikatess (Källa Klostra.se, m fl)

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x