Finsk ”lyxpotatis” lanseras i plastfri kartongförpackning

PUBLICERAD: 3 december 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Finsk ”lyxpotatis” lanseras nu i plastfria boxar, tillverkade i kartong från Metsä Board. (Bild Metsä Board)

Finska företaget Tuorekartano Oy har lanserat sin ”lyxpotatis” La Ratte i specialutvecklade och plastfria kartongboxar. Den nya förpackningen är ett alternativ till konventionella plastbaserade potatisförpackningar.

Företagets nya förpackning är tillverkad i lätt kartong från Metsä Board och den uppges vara idealisk för att skydda potatisen från skador och solljus.

”Vi har satt upp tydliga hållbarhetsmål och plastfria förpackningar, som La Ratte-boxarna, är en del av dessa mål. Vi har redan minskat mängden plast i våra förpackningsmaterial med 25 procent”, säger Kari Kastari, VD för Tuorekartano Oy.

Färskfiberkartongen, som används till Tuorekartanos förpackningar, är MetsäBoard Prime FBB EB, som lämpar sig för direktkontakt med livsmedel. Kartongen har en dispersionsbeläggning, som förbättrar dess fukt- och fettbeständighet. Kartongförpackningen kan lätt återvinnas och kartongmaterialet lämpar sig även för hemkompostering.

De nya La Ratte-förpackningarna konverteras och trycks av företaget Hurtti-Paino Oy.

————————————————-

Potatisen La Ratte är framtagen i Frankrike och påminner både om den danska sparrispotatisen och om vår svenska mandelpotatis. La Ratte har en karaktäristisk nötaktig smak och anses vara en fin delikatess (Källa Klostra.se, m fl)

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax