Den finska skogs- och papperskoncernen UPM har tillsammans med amerikanska Eastman utvecklat ett nytt förpackningspapper för livsmedel. Materialet är försett med en fett- och syresäker barriär, tillverkad av cellulosabaserad bioplast. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
Det nya förpackningspappret har utvecklats av UPM-divisionen Speciality Papers i samarbete med Eastman och det bygger på UPM:s barriärbaspapper SolideTM Lucent och PregoTM, vilka försetts med en tunn beläggning av Eastmans komposterbara bioplastprodukt Solus.
– Vi är glada över att presentera resultatet av vårt utvecklingsarbete med Eastman. Den här nya biopolymerbelagda lösningen presenterar ett alternativ för svårförpackade feta livsmedel, som konfektyr, köttpajer och liknande, säger Esa Saukkonen, avdelningschef vid UPM R&D.
UPM skriver i ett pressmeddelande att tack vare det tunna beläggningsskiktet är lösningen designad för återvinning inom befintliga fiberåtervinningsströmmar, vilket ger varumärkesägare möjlighet att producera hållbara förpackningar.
”Denna unika lösning uppnår prestanda som inte kan uppnås enbart av de enskilda komponenterna. Den erbjuder exceptionell värmeförseglingsbarhet samtidigt som den bibehåller barriärskyddet när den är vikt, vilket gör den lämplig för flexibla förpackningar”, skriver UPM i sin pressrelease.
En annan fördel med det nya förpackningspappret från UPM är att appliceringen av bioplastbarriären är kompatibel med sådana extruderingsutrustningar som traditionellt används för konventionell, oljebaserad LDPE-plast och således inte kräver några ytterligare kapitalinvesteringar.
Vanligtvis är vidhäftningen av extruderad plastbarriär till ett pappersmaterial en utmaning, men i den nya lösningen har UPM och Eastman löst det problemet.
– Genom vårt samarbete med UPM har vi utvecklat fiberbaserade förpackningslösningar, som är komposterbara och smidigt integreras med befintliga extruderingsutrustningar. Användandet av vår Solus minskar beläggningens tjocklek, vilket i sin tur minskar plastanvändningen och möjliggör återvinning av livsmedelsförpackningar i befintliga avfallströmmar berättar Bhuma Rajagopalan, marknadschef, CASE Innovation på Eastman.
Eastman skriver på sin hemsida att deras produkt Eastman Solus 7150, Food Contact, är cellulosaesterbaserad och lämplig för blandning med polybutensuccinat-harts (PBS) för extruderingsbeläggning på papper. Fördelarna är förbättrad pappersvidhäftning, minskad beläggningsvikt, ökad linjehastighet och ökad linjestabilitet. Solus 7150, som tillhandahålls som transparenta pellets, är kompatibel med livsmedelskontakt och kan användas i pappers- och filmprodukter för livsmedelsförpackningar, etc.