Diskussionerna har gått varma i Sverige beträffande elpriserna och den orättvisa som finns via indelningen i elprisområden där företag och konsumenter tvingas betala oerhört mycket mer för elen, speciellt vid toppar. I en undersökning gjord av Finansvalp sägs det att Sverige placerar sig som det åttonde billigaste landet på elpriser i Europa, men det hjälper så klart inte mycket för de företag som är verksamma i elområde 3 och 4. Vi tog kontakt med några sydsvenska företag för att höra hur de ser på elpriserna.
Det svenska priset per megawatt el är enligt undersökningen 187 euro. Billigast är Ungern med 110 euro och dyrast Tyskland där priset är 416 euro. Norge är det tredje billigaste landet med 121 euro per MWh. Uppgifterna baseras på Eurostatdata från andra halvåret år 2023.
Här är tre röster om elpriserna i södra Sverige:
– Priserna påverkar oss rejält. Vi producerar dygnet runt men inte på helger när det är billigare. Det är klart att vi blir drabbade av de höga kostnaderna, säger Thomas Olsson, vd på Treform i Landskrona som termoformar plastförpackningar.
– Efter de höga priserna för några år sedan har vi säkrat upp vår el, vi säkrar upp ungfär åttio procent på termin. Det är vi glada för att vi gjort.
– Det vi köper på termin har gått ner och vi betalar kanske en krona på kilowatt nu. Vi har dessutom skaffat solpaneler som hjälper till, men generellt är det mycket högre kostnader än tidigare. Vi förlorar pengar jämfört med andra delar av Sverige, säger Tomas.
– Det är svårt att kompensera sig, det är tuff konkurrens på marknaden.
Thomas Olsson menar att elpriserna måste jämnas ut så det kostar lika mycket att producera samma produkt i norr som i söder. Marginalerna påverkas tydligt.
Vi måste få tydliga spelregler
Torbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Värnamo, säger att man klarar elpristopparna genom att man har säkrat sig, det vill säga ”hedgat”.
– Trots det är det oroligt. Hur kommer det att bli när man tittar framåt? Vi sitter med fabriker i olika zoner, Norrköping, Mariestad och Värnamo, och det är så klart inte optimalt ur denna synpunkt. På lång sikt måste det finnas en mycket större tydlighet från våra politiker. Det handlar ju ytterst om svensk konkurrenskraft totalt sett.
– Vi som tillverkar förpackningar är energiintensiva, vi måste ha tydliga riktlinjer om vad som gäller om två, fem och tio år. Det går inte att budgetera säkert och det blir till slut ohållbart. Jag är bekymrad, säger Torbjörn.
– Med tanke på hur det sett ut tidigare tror jag att många företag har lärt sig att teckna längre avtal gällande elen. Det är en viktig lärdom.
– Våra politiker måste ge oss tydliga spelregler. Tyvärr har vi sågat av den gren vi sitter på.
Torbjörn Sagerström tycker att det kanske kan vara OK att hjälpa företagen långt uppe i norr eftersom de har dyrare omkostnader, till exempel med transporter, men att det kanske kunde räcka med två elområden.
Dags för ett eluppror?
FrontPac i Arlöv förbrukar tre miljoner kilowattimmar om året. Med en ökning på en krona per kilowatt inser man vad det blir på sista raden.
– Delvis har vi säkrat upp våra elpriser men det här tär på marginalerna. Lägger man sedan till att vi inte fick den skattelättnad på biogas som vi fick tidigare blev det ytterliga någon miljon att lägga till på kostnadssidan, kommenterar vd, Martin Enocson.
– Det är en lågmarginalbransch och alla små pengar som finnas att spara är det som gör skillnad. Det är dock fortfarande så att vi tjänar pengar, även om det är mycket mindre än vad ägarna förväntar sig.
– Utmaningen är att kunna ta ut det på kund och det är inte lätt. Vi pratar samtidigt om att vi inte ska driva inflation men det här motarbetar det. Jag tycker det är dags för regeringen att inse att det finns verksamhet utanför ”tullarna”. Om man nu måste ha elområden så hitta en liten ö i Östersjön och gör den till elområde fem.
FrontPac satsade på solpaneler för fyra år sedan och det är man glada för, det har kompenserat en del. Med tanke på hur priserna stigit gick återbetalningen på den satsningen från sju år till tre år.
– Vi borde egentligen göra ett industriuppror i södra Sverige så att vi väcker politikerna, säger Martin Enocson. Vi kan inte ha det så här, det slår undan benen på industrin. Jag skulle ställa mig bakom ett eluppror.